2022. július 4.
//
Ulrik névnap

V-Busz: nincs támogatottsága a sztrájknak

2022. május 24. 12:24
V-Busz
A V-Busz hivatalos közleménye a felmerült munkabeszüntetéssel kapcsolatban.

A V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft., és egyben a 21. századi veszprémi helyi közösségi közlekedés történetének eddigi legnagyobb modernizációs lépésére került sor 2021. decemberében: a tulajdonos Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított forrásból 28 db új szóló és 14 db új csuklós, MAN Lion's City típusú, alacsonypadlós, klimatizált autóbusz érkezett városunkba. A fejlesztés legnagyobb nyertesei természetesen a veszprémi és a Veszprém környéki utasok, emellett kiemelendő, hogy jelentősen javultak a járművezetők munkakörülményei is. A V-Busz sofőrjei az ország legkorszerűbb, legfiatalabb autóbusz-flottáját vezethetik, amely járművek ergonómiai tulajdonságai is kimagaslóak. A járműflotta júniusban további 5 db új szóló elektromos autóbusszal bővül, amivel egyúttal befejeződik a járműpark cseréje.

Társaságunk tisztában van azzal, hogy a lojális és elégedett munkavállalók nélkül elképzelhetetlen a magas minőségű közszolgáltatás biztosítása, ezért döntött úgy a V-Busz Kft. vezetése tavaly év végén, hogy 7%-os bérfejlesztést ad a dolgozók részére 2022. január 1-től. Összehasonlításként: Pécsen a járművezetők órabére egy jelentősebb emelést követően idén emelkedett bruttó 1400 forintra - ez Veszprémben a béremelést követően meghaladhatja a 2100 forintot is! A 2021. évi 5,1 %-os inflációt jelentősen, közel 40%-kal meghaladó béremelési javaslatunkat a szakszervezet elnöke elutasította, előbb 10%-os, majd később már 15%-os béremelést követelve.

A V-Busz Kft. nem csak a fizetések és a juttatások területén ad biztos, kiszámítható és tervezhető jövőképet a munkavállalók számára. Járművezetőink az új autóbuszok érkezése előtt kapták meg többek között a formaruha-juttatásukat, az új járművekbe felszerelt kamerarendszernek köszönhetően a korábbiaknál jelentősen magasabb fokú védelemben részesülnek, valamint az új autóbuszok értékére is figyelemmel Társaságunk kollektív felelősségbiztosítást kötött a járművezetőkre a 2021. év végén, ami természetesen alanyi jogon jár részükre, a meghatározott számú saját hibás károkozás esetén minimálisra csökkentve a lehetséges önrész mértékét.

Nem ért bennünket meglepetésként, hogy a V-Busznál működő szakszervezet budapesti vezetésének nem sikerült megszerveznie a munkabeszüntetést társaságunknál. Tapasztalataink szerint - ahogyan tavaly év végén sem, úgy - jelenleg sincs támogatottsága a sztrájknak a veszprémi járművezetők körében, csak a szakszervezet elnöke szeretne Budapestről éket verni a munkáltató és a munkavállalók közé. Megnyugtató számunkra, hogy a valamennyi közlekedési társaságot egyaránt sújtó magas üzemanyag- és energiaárak, az emelkedő kamatszintek mellett dolgozóink is tisztában vannak azzal, hogy Társaságunknak és a tulajdonos Önkormányzatnak további béremelésre nincs lehetősége a 2022. évben.

A fentiek alapján a mai napon javaslatot tettünk a szakszervezetnek az immár több mint 3 éves Kollektív Szerződés közös áttekintésére, egyúttal pedig a 2023. évi bértárgyalások megkezdésére. Bízunk benne, hogy konstruktív egyeztetéssorozatot követően olyan megállapodás jöhet létre, amely 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa évadban is elősegíti városunkban a magas színvonalú közösségi közlekedés biztosítását.

Veszprém, 2022. május 24.

vehir.hu

További cikkek