2022. június 27.
//
László névnap

Fesztivállal indítják a nyarat a Somlón

2022. május 26. 12:25
Országos szintű eseménnyel várják a bor- és kultúrabarátokat június 17-én és 18-án a Somlón.

A  kilencéves múltra visszatekintő Éjszakai Pincetúra mindig is egy alulról jövő, a borvidéki szereplők által finanszírozott és szervezett kezdeményezés volt, amihez idén eddig soha nem tapasztalt módon csatlakoznak a szervezőkhöz a helyi vállalkozások, a hegyközség, a környékbeli falvak önkormányzatai, polgárőrei,  és nem utolsó sorban az ország minden részéről érkező,  főként vulkanikus borvidékek borászai, vendéglátósai,  borszakemberei, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nemzetközi programsorozat szervezői. A Somlói Borvidék a Veszprém-Balaton 2023  Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai projektjeinek egyik helyszíne, a hat balatoni borrégió egyik borvidéke.

A központi, közös programokat a Somló Fesztivál keretében pénteken és szombaton napközben rendezik meg. A Somló-hegy teljes területén kézműves és termelői vásárok, művészeti kiállítások, geológiai-vulkanológiai bemutatók, gyermekprogramok, és egymást váltva akusztikus és mini-koncertek szórakoztatják a vendégeket. A somlói pincészetek saját programjai a hagyományos Éjszakai Pincetúra keretében szombat este 22 órakor, a somlói kápolnák harangszavára kezdődnek közös tábortűzgyújtással.

A borszakértőket- és kedvelőket izgalmas szakmai programok, borvacsorák várják, csaknem 50 magyar pincészet részvételével.

vehir.hu

További cikkek

Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.