Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban

2022. május 27. 11:20
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.

Csütörtök délelőtt tartották annak a közel 90 millió forintos fejlesztésnek a záró sajtótájékoztatóját, amelyben a megye 4 általános iskolája volt érintett, 3 esetében a tornatermeket, 1 helyen pedig tantermet újítottak fel.

Az eseményen Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója kihangsúlyozta, az ő körzetükben viszonylag sok kistelepülési általános iskola működik, éppen ezért még szembetűnőbb a magyar kormány által ezek felzárkóztatására indított Magyar Falu program támogatásai.

Egy másik megközelítésből pedig a mindennapos testnevelés bevezetése óta a tornatermek minősége szintén felértékelődött, Veszprém környéki települések iskolái pedig a mostani projektnek köszönhetően ezen a téren is nagy előrelépést tettek.

Az „Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése - 2020” című konstrukcióban három intézmény tornatermét újították fel, a nagyesztergári az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskoláét, a Dudari Általános Iskoláét – itt közel 1 millió forintból új sporteszközöket is vásároltak -, valamint a szentkirályszabadjai a Szent István Király Általános Iskoláét.

A padlók modern burkolatot kaptak, a pályák új vonalazását is megcsinálták. Felújították a villamoshálózatot, vezetékeket cseréltek, új szerelvényeket, lámpatesteket helyzetek fel. Az öltözők, tornatermek ajtóit újra cserélték. Részlegesen megújították a kiszolgáló helyiségekben a padlóburkolatokat, falburkolatokat, a falakat újra festették.

Az „Iskolaépület felújítása - 2020” alprogramban az Ősi Általános Iskola meglévő és elavult állapotú politechnika épületét újították fel.

Az épület két bejáratánál a töredezett lépcsőket elbontották, helyükre újakat építettek. A tantermekben a régi padlóburkolat helyére új laminált parkettaburkolat került. Az iskola többi helyiségében új, kerámia járólapot raktak le. A beltéri ajtókat újra cserélték. Az épület belső tereit átalakították, ezáltal további egy-egy fiú és leány vizesblokkot alakítottak ki a már meglévő vizesblokkok felújítása mellett. A vizesblokkokba új radiátorokat helyeztek fel.

A villamoshálózat korszerűsítésével a meglévő hálózatot részben elbontották. Az előtér új vezetékezést és új elosztó berendezést kapott. A helyiségekben a meglévő lámpatesteket és szerelvényeket elbontották, modern lámpatesteket és szerelvényeket szereltek be.

A projektben érintett 4 iskolában összesen 512 gyermek jár, ez a szám pedig folyamatosan növekszik, ahogy a sajtótájékoztatón Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola intézményvezetője is kiemelte, náluk az elmúlt években megkétszereződött a gyermeklétszám, de folyamatosan emelkedik Ősiben is a diákok száma.

Az intézményvezetők közül pedig többen is kiemelték, a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a sportolási lehetőségei javultak, de több helyen a tornatermekben rendezik meg az iskolai ünnepségeket is, erre most még jobb és szebb környezetben kerülhet sor.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.