2022. július 1.
//
Annamária névnap

Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban

Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.

Csütörtök délelőtt tartották annak a közel 90 millió forintos fejlesztésnek a záró sajtótájékoztatóját, amelyben a megye 4 általános iskolája volt érintett, 3 esetében a tornatermeket, 1 helyen pedig tantermet újítottak fel.

Az eseményen Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója kihangsúlyozta, az ő körzetükben viszonylag sok kistelepülési általános iskola működik, éppen ezért még szembetűnőbb a magyar kormány által ezek felzárkóztatására indított Magyar Falu program támogatásai.

Egy másik megközelítésből pedig a mindennapos testnevelés bevezetése óta a tornatermek minősége szintén felértékelődött, Veszprém környéki települések iskolái pedig a mostani projektnek köszönhetően ezen a téren is nagy előrelépést tettek.

Az „Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése - 2020” című konstrukcióban három intézmény tornatermét újították fel, a nagyesztergári az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskoláét, a Dudari Általános Iskoláét – itt közel 1 millió forintból új sporteszközöket is vásároltak -, valamint a szentkirályszabadjai a Szent István Király Általános Iskoláét.

A padlók modern burkolatot kaptak, a pályák új vonalazását is megcsinálták. Felújították a villamoshálózatot, vezetékeket cseréltek, új szerelvényeket, lámpatesteket helyzetek fel. Az öltözők, tornatermek ajtóit újra cserélték. Részlegesen megújították a kiszolgáló helyiségekben a padlóburkolatokat, falburkolatokat, a falakat újra festették.

Az „Iskolaépület felújítása - 2020” alprogramban az Ősi Általános Iskola meglévő és elavult állapotú politechnika épületét újították fel.

Az épület két bejáratánál a töredezett lépcsőket elbontották, helyükre újakat építettek. A tantermekben a régi padlóburkolat helyére új laminált parkettaburkolat került. Az iskola többi helyiségében új, kerámia járólapot raktak le. A beltéri ajtókat újra cserélték. Az épület belső tereit átalakították, ezáltal további egy-egy fiú és leány vizesblokkot alakítottak ki a már meglévő vizesblokkok felújítása mellett. A vizesblokkokba új radiátorokat helyeztek fel.

A villamoshálózat korszerűsítésével a meglévő hálózatot részben elbontották. Az előtér új vezetékezést és új elosztó berendezést kapott. A helyiségekben a meglévő lámpatesteket és szerelvényeket elbontották, modern lámpatesteket és szerelvényeket szereltek be.

A projektben érintett 4 iskolában összesen 512 gyermek jár, ez a szám pedig folyamatosan növekszik, ahogy a sajtótájékoztatón Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola intézményvezetője is kiemelte, náluk az elmúlt években megkétszereződött a gyermeklétszám, de folyamatosan emelkedik Ősiben is a diákok száma.

Az intézményvezetők közül pedig többen is kiemelték, a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a sportolási lehetőségei javultak, de több helyen a tornatermekben rendezik meg az iskolai ünnepségeket is, erre most még jobb és szebb környezetben kerülhet sor.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Több mint ötven fogvatartott kapta kézhez bizonyítványát Veszprémben.
Ahogy a diákok látják a várost
Ahogy a diákok látják a várost
Veszprém arca ezerféle, de hogyan látják a középiskolások? Ennek felderítésére vállalkozott a VEB2023 ZRt. által támogatott STAMP-kulturális korlenyomat gyerekszemmel nevű komplex pályázati program, amelyet a DEMO Egyesület hívott életre több másik szervezettel együtt méghozzá helyi iskolák bevonásával. A program VeszprémParticipi néven futó projektjének résztvevőivel beszélgettünk.
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.