Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban

2022. május 27. 11:20
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.

Csütörtök délelőtt tartották annak a közel 90 millió forintos fejlesztésnek a záró sajtótájékoztatóját, amelyben a megye 4 általános iskolája volt érintett, 3 esetében a tornatermeket, 1 helyen pedig tantermet újítottak fel.

Az eseményen Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója kihangsúlyozta, az ő körzetükben viszonylag sok kistelepülési általános iskola működik, éppen ezért még szembetűnőbb a magyar kormány által ezek felzárkóztatására indított Magyar Falu program támogatásai.

Egy másik megközelítésből pedig a mindennapos testnevelés bevezetése óta a tornatermek minősége szintén felértékelődött, Veszprém környéki települések iskolái pedig a mostani projektnek köszönhetően ezen a téren is nagy előrelépést tettek.

Az „Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése - 2020” című konstrukcióban három intézmény tornatermét újították fel, a nagyesztergári az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskoláét, a Dudari Általános Iskoláét – itt közel 1 millió forintból új sporteszközöket is vásároltak -, valamint a szentkirályszabadjai a Szent István Király Általános Iskoláét.

A padlók modern burkolatot kaptak, a pályák új vonalazását is megcsinálták. Felújították a villamoshálózatot, vezetékeket cseréltek, új szerelvényeket, lámpatesteket helyzetek fel. Az öltözők, tornatermek ajtóit újra cserélték. Részlegesen megújították a kiszolgáló helyiségekben a padlóburkolatokat, falburkolatokat, a falakat újra festették.

Az „Iskolaépület felújítása - 2020” alprogramban az Ősi Általános Iskola meglévő és elavult állapotú politechnika épületét újították fel.

Az épület két bejáratánál a töredezett lépcsőket elbontották, helyükre újakat építettek. A tantermekben a régi padlóburkolat helyére új laminált parkettaburkolat került. Az iskola többi helyiségében új, kerámia járólapot raktak le. A beltéri ajtókat újra cserélték. Az épület belső tereit átalakították, ezáltal további egy-egy fiú és leány vizesblokkot alakítottak ki a már meglévő vizesblokkok felújítása mellett. A vizesblokkokba új radiátorokat helyeztek fel.

A villamoshálózat korszerűsítésével a meglévő hálózatot részben elbontották. Az előtér új vezetékezést és új elosztó berendezést kapott. A helyiségekben a meglévő lámpatesteket és szerelvényeket elbontották, modern lámpatesteket és szerelvényeket szereltek be.

A projektben érintett 4 iskolában összesen 512 gyermek jár, ez a szám pedig folyamatosan növekszik, ahogy a sajtótájékoztatón Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola intézményvezetője is kiemelte, náluk az elmúlt években megkétszereződött a gyermeklétszám, de folyamatosan emelkedik Ősiben is a diákok száma.

Az intézményvezetők közül pedig többen is kiemelték, a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a sportolási lehetőségei javultak, de több helyen a tornatermekben rendezik meg az iskolai ünnepségeket is, erre most még jobb és szebb környezetben kerülhet sor.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.