2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Bereményi Géza is vendége lesz a Veszprémi Ünnepi Könyvhétnek

A szervezők többek között 11 kiállítóval, mini könyvbemutatókkal és irodalmi beszélgetésekkel várják az érdeklődőket június 16–18. között a Kossuth utcán.

A rendezvény hivatalos, csütörtök délutáni megnyitóján Görög Ibolya nemzetközi protokoll szaktekintély mond beszédet, aki ezt követően az Olvasólámpa vendége is lesz az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében. Görög Ibolya mellett a Veszprémi Ünnepi Könyvhét kiemelt vendége lesz Bereményi Géza, akivel Can Togay beszélget a papírkutyában péntek este – mondta el Kilián László, a rendezvény lebonyolításáért felelős Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese szerdai sajtótájékoztatójukon.

A három napos könyvünnepen ezen kívül tíz faházban tizenegy kiállító, köztük az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Belvárosi Könyvesbolt, a Szaléziánum és a Líra Könyvesbolt, huszonkét mini könyvbemutató és hat könyvismertető várja az érdeklődőket. A könyvhéten debütál először több, a Vár Ucca gondozásában megjelent kötet is, többek között Gál Csaba Ellenszer, Sebő József Veszprém az irodalomban és Móger Tímea Sajátfalu című kötete is. A szervezők ezúttal sem feledkeztek meg a gyerekekről, akiknek szombaton múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak Környei Ágotával, de a programok között szerepel Pintér István bélyeggyűjtő válogatása is magyar bélyegekből, valamint a Veszprém Megyei Levéltár és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár kiadványainak közös bemutatója is.

A rendezvényt két év kihagyás után ismét a Kossuth utcán tartják meg, amely kapcsán Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, jó megélni, hogy egyre sűrűsödnek a programok és hogy a Covid után újra eredeti helyszínén és eredeti nagyságában térhet vissza az esemény. Ezzel a veszprémi fesztiválszezon is megkezdődik, s bár az ünnepi könyvhét talán nem versenyezhet egy gasztro fesztivállal vagy az Utcazenével, hiszen jóval annál intimebb, mára a veszprémi kulturális élet szerves része, ráadásul a Holtszezon is bizonyította, a veszprémiek kíváncsiak az irodalomra.

A Veszprémi Ünnepi Könyvhét részletes programja ide kattintva érhető el.

Nyitókép: Bereményi Géza - Fotó: Stekovics Gáspár (Wikipédia)

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.