2023. március 24.
//
Gábor névnap

A kevésbé látványos, de annál nehezebb pedagógusi munkát díjazták

Péntek délután Herenden adták át a „Pedagógusok a kistelepülésekért” és a „Lámpás-díjakat”. Az elismerésekkel azokat az óvónőket és tanítókat, tanárokat díjazták, akik valamely környező faluban végzik pedagógus hivatásukat, illetve kiemelkedő és példaértékű munkát végeznek.Mint a köszöntőkben elhangzott, nem csak oktatói-nevelői, hanem ilyen formán közéleti felelősségük is van.

„Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.” Ez a mottója a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjnak, amit még 2007-ben hozott létre a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány azzal a céllal, hogy megnevezzék azokat a pedagógusokat, akiknek munkáját csak ritkán méltatják, pedig a feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké, vagy óvónőké, hiszen az ő munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, éppen ezért ezek a pedagógusok a településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet folytatnak.

A díjak ünnepélyes átadóját péntek délután tartották Herenden a manufaktúra épületében található Apicius étteremben.

A díjátadón jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében úgy fogalmazott, a pedagógusok mindenki számára olyan személyek, akik tágabb értelemben a családhoz tartoznak, habár tudvalévő, hogy csak néhány évig kísérik az embert az úton. Mégis ez a gyermeki időszak a legfontosabb egy ember életében, viszont minderre csak felnőttként döbbenünk rá.

Egy kis településen tanárnak lenni pedig még nagyobb felelősség ebben a hivatásban. Hiszen egy kis közösségben még inkább felerősödnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek formálják életünket és amelyek egy nagyvárosban sok esetben háttérbe szorulnak. Itt viszont másképpen van. Itt mindenki sokkal jobban tudja formálni, építeni a közösségét – fogalmazott Ovádi Péter.

2022-ben a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjban hárman részesültek, Ferenc Istvánné, a jásdi Körzeti Általános Iskola osztálytanítója, Bod Szilvia a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője, valamint Kocsis Antal, a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója.

Az ünnepi eseményen ezt követően átadták a Lámpás-díjakat is. Ezt az elismerést a Veszprémi Tankerületi Központ alapította 2019-ben hagyományteremtő szándékkal, melyet Gárdonyi Géza kisregényéről, a néptanítókról szóló Lámpásról neveztek el.

A díj annak a pedagógusnak adományozható, aki a Tankerületi Központ és jogelődjei állományában legalább tíz éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, kiemelkedő teljesítményt mutat fel és hosszú időn keresztül, jelentős oktató – nevelő munkásságot végez.

A Lámpás-díjak átadása előtt Szauer István, a tankerület igazgatója mondott köszöntőt, amelyben kihangsúlyozta, a pedagógus-napot 1952 óta, azaz 70 éve tartják Magyarországon. Ahogy mondta, a pedagógia egyéni műfaj, az egyik legnehezebb hivatás, ami már az emberiség kezdete óta jelen van a társadalmakban. Ők pedig most erre a mindennapi kemény munkára szeretnék még inkább felhívni a figyelmet a díjakkal is, valamint elismerni az áldozatos munkát.

2022-ben Lámpás-díjban részesült Kersch Ágota, aki a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában tanít és az év végén nyugdíjba vonul. Kovácsné Kauker Katalin Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanítója, valamint Stanka Erika, a Dudari Általános Iskola megbízott intézményvezetője.

Az ünnepségen a díjátadók között Pásztor Margaréta, a Csermák Antal Zeneiskola növendéke fuvolázott. Mindegyik díj részét képezte a Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy remekműve is, akik már a kezdetek óta támogatták ebben a formában az elismeréseket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.