2022. november 29.
//
Taksony névnap

A kevésbé látványos, de annál nehezebb pedagógusi munkát díjazták

Péntek délután Herenden adták át a „Pedagógusok a kistelepülésekért” és a „Lámpás-díjakat”. Az elismerésekkel azokat az óvónőket és tanítókat, tanárokat díjazták, akik valamely környező faluban végzik pedagógus hivatásukat, illetve kiemelkedő és példaértékű munkát végeznek.Mint a köszöntőkben elhangzott, nem csak oktatói-nevelői, hanem ilyen formán közéleti felelősségük is van.

„Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.” Ez a mottója a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjnak, amit még 2007-ben hozott létre a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány azzal a céllal, hogy megnevezzék azokat a pedagógusokat, akiknek munkáját csak ritkán méltatják, pedig a feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké, vagy óvónőké, hiszen az ő munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, éppen ezért ezek a pedagógusok a településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet folytatnak.

A díjak ünnepélyes átadóját péntek délután tartották Herenden a manufaktúra épületében található Apicius étteremben.

A díjátadón jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében úgy fogalmazott, a pedagógusok mindenki számára olyan személyek, akik tágabb értelemben a családhoz tartoznak, habár tudvalévő, hogy csak néhány évig kísérik az embert az úton. Mégis ez a gyermeki időszak a legfontosabb egy ember életében, viszont minderre csak felnőttként döbbenünk rá.

Egy kis településen tanárnak lenni pedig még nagyobb felelősség ebben a hivatásban. Hiszen egy kis közösségben még inkább felerősödnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek formálják életünket és amelyek egy nagyvárosban sok esetben háttérbe szorulnak. Itt viszont másképpen van. Itt mindenki sokkal jobban tudja formálni, építeni a közösségét – fogalmazott Ovádi Péter.

2022-ben a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjban hárman részesültek, Ferenc Istvánné, a jásdi Körzeti Általános Iskola osztálytanítója, Bod Szilvia a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője, valamint Kocsis Antal, a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója.

Az ünnepi eseményen ezt követően átadták a Lámpás-díjakat is. Ezt az elismerést a Veszprémi Tankerületi Központ alapította 2019-ben hagyományteremtő szándékkal, melyet Gárdonyi Géza kisregényéről, a néptanítókról szóló Lámpásról neveztek el.

A díj annak a pedagógusnak adományozható, aki a Tankerületi Központ és jogelődjei állományában legalább tíz éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, kiemelkedő teljesítményt mutat fel és hosszú időn keresztül, jelentős oktató – nevelő munkásságot végez.

A Lámpás-díjak átadása előtt Szauer István, a tankerület igazgatója mondott köszöntőt, amelyben kihangsúlyozta, a pedagógus-napot 1952 óta, azaz 70 éve tartják Magyarországon. Ahogy mondta, a pedagógia egyéni műfaj, az egyik legnehezebb hivatás, ami már az emberiség kezdete óta jelen van a társadalmakban. Ők pedig most erre a mindennapi kemény munkára szeretnék még inkább felhívni a figyelmet a díjakkal is, valamint elismerni az áldozatos munkát.

2022-ben Lámpás-díjban részesült Kersch Ágota, aki a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában tanít és az év végén nyugdíjba vonul. Kovácsné Kauker Katalin Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanítója, valamint Stanka Erika, a Dudari Általános Iskola megbízott intézményvezetője.

Az ünnepségen a díjátadók között Pásztor Margaréta, a Csermák Antal Zeneiskola növendéke fuvolázott. Mindegyik díj részét képezte a Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy remekműve is, akik már a kezdetek óta támogatták ebben a formában az elismeréseket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Meggyújtották az első adventi gyertyát
Meggyújtották az első adventi gyertyát
A hitet jelképezi az adventi koszorú első gyertyája. A Kossuth utcán színvonalas műsorok kíséretében gyújtották meg az első gyertyát szombat este, advent első vasárnapjának előestéjén.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
November huszonnyolcadikán hétfőn, a Veszprém megyei igazgatói műhely közművelődési szakmai workshopot tart a Pannon Köztérben.