Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
16°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
16°C

A kevésbé látványos, de annál nehezebb pedagógusi munkát díjazták

2022. június 4. 4:00
Péntek délután Herenden adták át a „Pedagógusok a kistelepülésekért” és a „Lámpás-díjakat”. Az elismerésekkel azokat az óvónőket és tanítókat, tanárokat díjazták, akik valamely környező faluban végzik pedagógus hivatásukat, illetve kiemelkedő és példaértékű munkát végeznek.Mint a köszöntőkben elhangzott, nem csak oktatói-nevelői, hanem ilyen formán közéleti felelősségük is van.

„Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.” Ez a mottója a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjnak, amit még 2007-ben hozott létre a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány azzal a céllal, hogy megnevezzék azokat a pedagógusokat, akiknek munkáját csak ritkán méltatják, pedig a feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké, vagy óvónőké, hiszen az ő munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, éppen ezért ezek a pedagógusok a településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet folytatnak.

A díjak ünnepélyes átadóját péntek délután tartották Herenden a manufaktúra épületében található Apicius étteremben.

A díjátadón jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében úgy fogalmazott, a pedagógusok mindenki számára olyan személyek, akik tágabb értelemben a családhoz tartoznak, habár tudvalévő, hogy csak néhány évig kísérik az embert az úton. Mégis ez a gyermeki időszak a legfontosabb egy ember életében, viszont minderre csak felnőttként döbbenünk rá.

Egy kis településen tanárnak lenni pedig még nagyobb felelősség ebben a hivatásban. Hiszen egy kis közösségben még inkább felerősödnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek formálják életünket és amelyek egy nagyvárosban sok esetben háttérbe szorulnak. Itt viszont másképpen van. Itt mindenki sokkal jobban tudja formálni, építeni a közösségét – fogalmazott Ovádi Péter.

2022-ben a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjban hárman részesültek, Ferenc Istvánné, a jásdi Körzeti Általános Iskola osztálytanítója, Bod Szilvia a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője, valamint Kocsis Antal, a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója.

Az ünnepi eseményen ezt követően átadták a Lámpás-díjakat is. Ezt az elismerést a Veszprémi Tankerületi Központ alapította 2019-ben hagyományteremtő szándékkal, melyet Gárdonyi Géza kisregényéről, a néptanítókról szóló Lámpásról neveztek el.

A díj annak a pedagógusnak adományozható, aki a Tankerületi Központ és jogelődjei állományában legalább tíz éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, kiemelkedő teljesítményt mutat fel és hosszú időn keresztül, jelentős oktató – nevelő munkásságot végez.

A Lámpás-díjak átadása előtt Szauer István, a tankerület igazgatója mondott köszöntőt, amelyben kihangsúlyozta, a pedagógus-napot 1952 óta, azaz 70 éve tartják Magyarországon. Ahogy mondta, a pedagógia egyéni műfaj, az egyik legnehezebb hivatás, ami már az emberiség kezdete óta jelen van a társadalmakban. Ők pedig most erre a mindennapi kemény munkára szeretnék még inkább felhívni a figyelmet a díjakkal is, valamint elismerni az áldozatos munkát.

2022-ben Lámpás-díjban részesült Kersch Ágota, aki a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában tanít és az év végén nyugdíjba vonul. Kovácsné Kauker Katalin Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanítója, valamint Stanka Erika, a Dudari Általános Iskola megbízott intézményvezetője.

Az ünnepségen a díjátadók között Pásztor Margaréta, a Csermák Antal Zeneiskola növendéke fuvolázott. Mindegyik díj részét képezte a Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy remekműve is, akik már a kezdetek óta támogatták ebben a formában az elismeréseket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.