Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban

2022. június 4. 15:53
Szombat délelőtt az Óváros téri Országzászlónál tartottak megemlékezést a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján.

Az ünnepélyes megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet, melyben kiemelte, a nemzeti összetartozás napját azoknak a magyaroknak szenteljük, akik az igazságtalan trianoni békediktátum következtében Magyarország határain kívül rekedtek. Mint fogalmazott, az anyaország állampolgáraiként nem csupán kötelességünk, de fontos küldetésünk is megemlékezni arról, hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan.

A történelem vihara által megtépázott ország a korábbi területének és lakosságának jelentős részét veszítette el a trianoni békediktátum döntése nyomán, családtagok százezreit választotta el egymástól.

Porga Gyula kiemelte, a trianoni katasztrófa nehezen gyógyuló seb, de a nemzeti összetartozás napja méltó emléknap, melyet emlékezésben és lélekben együtt tölt minden magyar, éljen bárhol a világban.

A magyar országgyűlés 2010 május harmincegyedikén iktatta törvénybe az emléknapot, a törvény elfogadásával az országgyűlés kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.

A nemzeti összetartozás napja nem gyásznap a magyarok számára, elszenvedett veszteségei ellenére Magyarország nem szűnt meg létezni 1920 június 4-én. A nemzeti újjászületés olyan egyedülálló képességéről tett tanúbizonyságot népünk, mely példátlan az egész világban.

Az ünnepélyes megemlékezés kulturális műsoráért Takács Boglárka felelt, aki a Nélküled című dalt énekelte. Az esemény végén elhelyezték az Országzászlónál az emlékezés virágait.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.