Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C

Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat

2022. június 13. 14:10 // Forrás: MTI
Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján Veszprémben vasárnap. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Külön falka kapta, a legtöbb díjat - öt elismerést - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása nyerte el.

A Petőfi Színházban tartott gálán Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a megyeszékhely közössége mindig is kultúraszerető volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a közadakozásból létrejött színházépület. Ez mutatkozott meg akkor is, amikor három éve egymásra talált Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred és a filmes szakma, hogy helyet adjon a Magyar Mozgókép Fesztiválnak. A fesztivál elmúlt négy napját a polgármester a találkozások ünnepének nevezte, s felhívta a figyelmet, hogy jövőre, 2023-ban Európa kulturális fővárosába várják a filmeseket.

Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszédében emlékeztetett: az elmúlt napokban csaknem száz mozgóképes alkotást mutattak be a fesztiválon, emellett szakmai fórumokat tartottak és életműdíjakat is átadtak a 121 éves magyar mozgóképet ünnepelve, erősítve azt a törekvést, hogy a Balaton a magyar Cannes-á váljon.

A Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett Magyar Mozgókép Díjakat összesen húsz kategóriában adták át, a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjazottakról.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte, és ő vihette haza a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina kapta az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága.

A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte.

A játszmaA játszma

A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 - Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) nyert.

A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

Külön falkaKülön falka

A legjobb hangmérnök/hangmester Balázs Gábor (A játszma), a legjobb zeneszerző Szirtes Edina "Mókus" (Korai menyegző), a legjobb vágó pedig Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története) lett.

A legjobb díszlettervezőnek Valcz Gábort (El a kezekkel a papámtól!) választották, a legjobb jelmezért Flesch Andreát (A feleségem története) díjazták, míg a legjobb maszkért Kreuzer Barbara (A feleségem története) kapott elismerést.

A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

vehir.hu
további cikkek
A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. ma 14:45 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Gizella-napok Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.