Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Megfelelő a Veszprém megyei strandok vízminősége

2022. június 14. 9:42 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
A fürdőzők biztonsága és védelme érdekében a Veszprém Megyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását. Az idény előtt került sor a strandok vízminőségének vizsgálatára, amely alapján elmondható, hogy a strandok vize fürdésre alkalmas. A szezon előtti mintavételt követően havonta újabb ellenőrzésekre kerül sor.

A megye illetékességi területén idén 68 strand üzemel, amelyek közül 65 a Balatonon, a fennmaradó 3 strand pedig a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó- tavon üzemel Marcalgergelyiben.

Veszprém megyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya végzi. A szakemberek a vizsgálat során azt is figyelik, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2018 – 2021 közötti időszakot alapul véve kijelenthetjük, hogy a Veszprém megyében található strandok a tavalyi évhez hasonlóan idén is javarészt „kiváló” minősítést kaptak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabadvízi fürdőhelyek állapota és besorolása. A kék négyzetek a kiváló minősítésű strandokat jelölik.

Fürödni csak olyan helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek, hiszen ezeken a területeken a víz minőségét nem ellenőrzik, valamint a fürdőzés higiénés feltételei is hiányoznak. A nem kijelölt természetes fürdőhelyek veszélyesek is lehetnek, mivel a vízben gyakran éles tárgyak és kövek lehetnek. Továbbá fontos tudni, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken nincs vízimentő – és elsősegélynyújtó személyzet, ami tovább növeli az ilyen helyen felmerülő kockázatokat.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.