2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Ünnepélyesen megnyitották a könyvhetet

Görög Ibolya nyitotta meg a 93. Ünnepi Könyvhetet, mely tizennyolcadikáig várja a könyvszeretőket.

Tíz faházzal, tizenegy kiállítóval, huszonkét mini könyvbemutatóval és hat könyvismertetővel várják az érdeklődőket a Kossuth utcán. Porga Gyula polgármester örömmel beszélt arról, az elmúlt két év nehézsége után mégis egyben maradt a könyvszerető közösség, noha a járvány viharos időszaka próbára tette a legtöbb rendezvényt.

Mint fogalmazott, három szereplő nélkül nem jöhetett volna létre a könyvhét. Egyrészt a Művészetek Háza Veszprémnek jár a köszönet, méghozzá a kifogásolhatatlan szervezésért. Másrészt a könyvkiadóké a hála, harmadrészt pedig a közönségé, vagyis az aktív olvasóké, akik életükben meghatározó az olvasás.

Görög IbolyaGörög Ibolya

Görög Ibolya protokollszakértő ünnepélyes beszédében először az írásról beszélt. Mint elmondta, néhány könyve ugyan megjelent, mégsem íróként tekint magára, hiszen esetében a szakmájának terjesztéséről van szó. A könyv s az olvasás ugyanakkor mindig is fontos volt számára, a szakértő beszélt első olvasmány élményeiről, s arról, miként élt egészen kicsiként már a könyvek bűvöletében.

Szót ejtett Veszprém városáról is, mely meglátása szerint méltán lesz hamarosan a kultúra fővárosa, utalva ezzel a lakosság nyitottságára, kultúra iránti elköteleződésére.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.