2022. július 4.
//
Ulrik névnap

A veszprémből elhurcolt zsidókra emlékeztek

A 78 évvel ezelőtt zsidó vallásuk miatt elhurcolt és kivégzett veszprémiekre emlékeztek vasárnap délelőtt a holokauszt-emlékműnél, az egykori zsidó iskola kapujánál.

Az önkormányzat és a zsidó hitközség által közösen szervezett megemlékezés szónoka Kovács Áron önkormányzati képviselő volt, aki elsődleges feladatunkként jelölte meg, hogy mondjuk el, adjuk tovább a holokauszt történetét, részint emlékezésképp, részint azért, hogy a történelmi tragédiából okulva ne essünk ismét a múlt hibáiba. Ez ugyanis sajnos még manapság is gyakran megesik, újra és újra felüti fejét a terror, történnek antiszemita attrocitások – mutatott rá a képviselő.

Kovács Áron szerint olyan időket kellene élnünk, amikor a múlt nem ellentéteket szít, hanem megnyitja a kapukat a különböző emberek között. A 21. században nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek, nem vonhatjuk meg a vállunkat a távoli kontinensen zajló etnikai, vallási háborúk és népirtások hallatán, mondva: ez nem a mi ügyünk. Vajon tanultunk-e valamit a vészkorszakból? – kérdezte, rámutatva: a holokauszt sem a koncentrációs táborokban kezdődött, hanem a fejekben, a tudatlanságból és félelemből fakadt, a befogott fülek, a becsukott szemek, a néma közöny volt a táptalaja. Kovács Áron hangsúlyozta: ki kell állni a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen, mert arra nincs mentség.

A képviselő beszédét követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, virágaikat és az emlékezés köveit az egykori iskola kapujánál, majd átvonultak a Mártírok úti zsidó temetőbe, ahol istentiszteletet mutattak be.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

További cikkek

Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Kovács Áron, a városrész képviselője a helyszínen tájékoztatott a felújításról.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A 77 éve elhurcolt veszprémi zsidókra emlékeztek
A 77 éve elhurcolt veszprémi zsidókra emlékeztek
Az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség közös megemlékezést tartott a Mártírok úti zsidó temetőben vasárnap.
Elmondani az elmondhatatlant
Elmondani az elmondhatatlant
A mai napig vita tárgyát képezi, lehet-e hiteles alkotást készíteni olyan sokkoló témákról, mint a holokauszt. Az elmúlt évek többszörösen díjazott filmalkotásai arra engednek következtetni, lehet, sőt, érdemes több megközelítést alkalmazni. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja apropóján ajánlunk öt hazai filmet.