2022. július 4.
//
Ulrik névnap

TOP-2.1.3-16-VE1-2019-00025 „Bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények fejlesztése Herenden”

2022. június 22. 12:55
A TOP-2.1.3-16-VE1-2019-00025 azonosítószámú projekt keretében megvalósult Herenden a bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények fejlesztése. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összeg 84.202.628.-Ft. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségnek a 100%-a.

A projekt keretében Herend Város Önkormányzata bel- és csapadék-vízvédelmi létesítményeinek fejlesztésére került sor.

A beruházás keretében záportározó építésére, ezen belül 200 m hosszú töltés, leeresztő zsilip és tározótér kialakítására, valamint a Táncsics utcai vízelvezető árok átépítésére, felújítására került sor.

A fejlesztés hatására a talajvíz szintjének csökkentésére került sor az elvezető hálózat kiépítésével, a szennyeződés felfogására a hordalékfogó aknákkal, melyek feladata a víz energiájának megtörése, a víz visszatartása.

A záportározó építésével a hirtelen lezuduló csapadék lefolyása lassítható, amellyel az érintet településrész elöntése megakadályozható.

A fejlesztéssel elért eredmények:
• Az elöntések megszüntetésével javul a környezet állapota
• A felértékelődő környezet növeli a lakások, és egyéb ingatlanok értékét. A közvetlen elöntéssel érintett ingatlanoknál jelentős károkozás előzhető meg
• A károkozás helyrehozására szánt források a fejlődést közvetlenül elősegítő célokra fordíthatók a jövőben

 

vehir.hu

További cikkek