2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján

Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.

Az ösküi hagyományok között kiemelt helyet foglal el az Ösbő vezér napok. A település névadójáról, a honfoglalás-kori magyar vezérről elnevezett esemény valóban igazi közösségi élmény a település lakóinak, ahol a programok között a helyi civilek bemutatkozása mellett koncertekkel, főzőversennyel és további interaktív programokkal is mindig készülnek a szervezők.

Az Ösbő vezér napok hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a helyi művelődési házban, amelyen a helyi lakosok mellett több környékbeli polgármester is részt vett, valamint Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott az ösküiekhez.

A megjelenteket Ángyán Tamás, Öskü polgármestere köszöntötte, aki beszédében röviden visszatekintett az elmúlt évekre, amelyekben számos kihívással kellett megküzdenie minden embernek. Folytatván a gondolatát, kifejtette, hogy a vírus után újabb nehézségek köszöntöttek be, a háború a szomszédban, az infláció, viszont minden esetben egy erős közösség erőt adhat ezek átvészelésére is.

A polgármester úgy fogalmazott, ilyenkor az önzetlen, jóérzésű emberek munkája mindennél többet jelent, hiszen nélkülük széthullana a társadalom. Öskün pedig több ilyen önzetlen ember él, ami a település erejét adja.

A polgármester után Ovádi Péter is köszöntötte az egybegyűlteket, aki megosztotta azt, hogy az eseményre éppen Budapestről érkeztek a polgármesterrel együtt, amikor pedig meglátták a település ikonikus templomát, olyan érzés fogta el őt is, mintha hazajönne.

Hozzátette, Öskü az elmúlt időszakban példátlan fejlődésen ment keresztül, ipari parkot fejlesztettek, bölcsődét építenek, utak újulnak meg, viszont mindennek csak akkor van értelme, ha a közösség szolgálatában állnak és az itt élő emberek használják ezeket.

Ebben Öskü az élen jár, hiszen a helyi közösség összetartása példaértékű az országgyűlési képviselő szerint is.

Az Ösbő vezér napok programjai a helyi óvodások és népdalkör fellépésével folytatódott, szombaton pedig főzőverseny, kézműves foglalkozások és koncertek is szerepelnek a programok között.

Hajas Bálint

További cikkek

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.