2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóit díjazták Semmelweis-nap alkalmából.

A Semmelweis-napot 1992 óta ünneplik meg Magyarországon, célja, hogy felhívják a figyelmet az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára és elismerjék az orvosok és ápolók, valamint tágabb értelemben az egészségügyben dolgozók szakmai érdemeit. A jeles napot Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapjához kötik, aki 1818. július 1-jén látta meg a napvilágot Budán.

Veszprémben idén a Petőfi színház adott otthont az ünnepségnek kedden délután, ahol a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház több szakorvosa, ápolója, dolgozója, valamint az intézmény vezetői gyűltek össze, de jelen voltak közintézmények vezetői, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

A polgármester ünnepi beszédében a veszprémi polgárok nevében mondott köszönetet a kórház dolgozóinak.

Mint mondta, olyan időszakon vagyunk túl, amelyről korábban úgy hittük, nem tudnánk átvészelni, felemlegetve a járvány nehéz éveit. Abban, hogy sikerült mindezen túllépni, vitathatatlan érdemei vannak az egészségügyi dolgozóknak, akik támaszt és biztonságot adtak a legnehezebb időkben is, mondta. Éppen ezért Porga Gyula szerint a mostani Semmelweis-nap már nem csak a szakmai elismerésekről szól, hanem emberségről is, aminek képviseletéről tanúbizonyságot tettek a veszprémi kórházban.

A polgármester köszöntője után dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait. Köszönetet mondott az orvosok, ápolók és dolgozók fáradhatatlan munkájáért, ami öregbítette Semmelweis Ignác örökségét. Az intézményvezető kiemelte, hogy a legfontosabb a közös gondolkodás, az összhang a betegellátás egységében. A dolgozók gyógyítás iránti elkötelezettsége kiváló alapot jelent a minőségi szakmai munka elvégzésére, ami emeli az egészségügyi ellátás szakmai színvonalát.

Az ünnepségen szakmai elismeréseket adtak át.

Főorvosi kinevezést kapott dr. Bálint Katalin és dr. Rencsik Annamária.

Adjunktusi kinevezésben részesült dr. Urbanics Kinga, dr. Táncsics Péter, dr. Major Judit Virág, dr. Tóth Judit és dr. Mátyás László.

Főigazgatói dicsérettel jutalmazták dr. Czene-Szabó Melindát, dr. Imre Piroskát és Palcsik-Hajdár Hajnalkát.

Gazdasági igazgatói dicséretben részesült Sikosné Balassa Erika, Farkas Csaba és Kránicz Ferenc.

Orvosigazgatói dicsérettel ismerték el dr. Gyuris Anita munkáját.

Ápolási igazgatói dicsértet kapott dr. Csider Magdolna, Szabó Norbert, Hegedűs Marianna, Török Mónika, Mázsa Anikó, Szollás Viktória, Somlyai Brigitta Edit, Reider Angéla és Némethné Dudi Viktória.

A kórház vezetése Az év közössége-díjat is kiosztotta, ezt idén két szervezeti egységük, a Képalkotói Diagnosztikai Centrum csapata, valamint Beszerzési és Logisztikai Osztály kollégái kapták.

Az év szakdolgozója díjat Takács Árpádné kapta, ezt a díjat rendszerint egy egészségügyi területen működő vállalat támogatja, idén a Mölnlycke cég.

Végül pedig átadták a Magyar Szakdolgozói Kamara Semmelweis-napi kitüntetését is, amit Reiterné Tóth Erzsébet kapott.

Az ünnepség további részében a jelenlévő egészségügyi dolgozók a Veszprémi Petőfi Színház musical-előadását élvezhették a Semmelweis-nap keretében.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.