Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése

2022. június 30. 13:06
Az önkormányzati rezsicsökkentés megszűnése és az állatkert állítólagos nehézségei kerültek szóba napirend előtt a júniusi közgyűlésen.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) interpellációjában az önkormányzatokat érintő rezsicsökkentés megszűnésével kapcsolatban tett fel kérdéseket: mikortól jelent többlet terhet, hogyan oldható meg a megnövekedett költségek forrásának biztosítása, képes-e Veszprém kifizetni a megnövekedett költségeket, kell-e tartani például a közvilágítást érintő problémáktól?  Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) leszögezte: 2010 óta az Orbán-kormányok partnernek tekintették az önkormányzatokat, ennek köszönhető, hogy a teljes önkormányzati adósságállományt átvállalta az állam, amivel brutális tehertől szabadították meg az önkormányzatokat. Szintén ennek a kapcsolatnak az eredménye, hogy Magyarországon soha nem látott településfejlesztési programok zajlanak. Ezekből a programokból pártállástól függetlenül minden település részesült. Azok a városok, amelyek a legutóbbi kompenzációból kimaradtak – így Veszprém is –, nem pártállás, hanem gazdasági erejük miatt szorultak ki a keretből. Hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter biztosította a megyei jogú városok vezetőit, hogy az önkormányzatok működése nem kerülhet veszélybe. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) interpellációjában azt tudakolta, mely nagyberuházások nem fognak elkészülni január elsejéig, lesznek-e még építkezések az Európa Kulturális Fővárosa program évében is? Porga Gyula elmondta: a jóisten azokat terheli, akik elbírják. Mi, úgy tűnik, bírjuk, hiszen olyan körülmények között valósítjuk meg az Európa Kulturális Fővárosa programot, amikor más városok elcsúsztak, a munkánkat két év pandémia és egy háború nehezíti. Ennek ellenére mi nem kértünk halasztást, fontos, hogy elvégezzük ezt a programot, hogy 2023-ban minket ünnepeljen Európa. Vannak olyan beruházások, amik már elkészültek, vannak, amik év végéig befejeződnek, és vannak, amik 2023 év elejére készülnek el az első, maximum második negyedévben, és vannak az EKF-programon kívüli, de azt erősítő beruházások, mint a gyerekkórház. Ezek átadása egyetlen célkitűzésünket sem akadályozza, úgy állítottuk össze a programokat, hogy ezek az átadásukat követően tudjanak bekapcsolódni a rendezvények sorába. A polgármester megítélése az, hogy időarányosan jól haladnak a beruházások. 

Guzslován GáborGuzslován Gábor

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) rámutatott: a Kálvin parkban zajló munkálatok miatt ideiglenesen több parkolóhelyet is le kellett zárni. Mikorra várható a helyzet rendezése és megoldható-e valahogy ideiglenes parkolóhelyek kijelölése, akár a református közösségtől segítséget kérve? – kérdezte. A polgármester megjegyezte: a felújítások mindenütt nehézségeket okoznak, ebben a lakosság türelmét kérik, a beruházás az ott lakók érdekében történik. Az említett beruházás szeptember 15-ig befejeződik, de a parkolóhelyek jelentős része már négy héten belül felszabadul. 

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint a csökkentett működési támogatás ellehetetleníti a Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft. működését, a cég fizetésképtelenné válhat. Mit tesz az önkormányzat az állatkert megmentéséért? – kérdezte a képviselő. Porga Gyula megjegyezte: hozzá is eljutottak pletykák, ám valójában az állatkert nincs bajban. Az állatkert számláján nagyobb összeg volt év végén, mint bármelyik másik veszprémi intézmény vagy önkormányzati cég esetében. Szeptemberben az előzetes tervek szerint is egy belső ellenőri vizsgálatot hajtanak végre, így kiderül, ha bármi probléma lenne. A megjelent híreket hangulatkeltésnek minősítette.

Halmay GáborHalmay Gábor

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, hol tartanak a 11. választókerület útfelújításainak előkészületei? A képviselő a Kiskőrösi utca teljes, illetve a Veszprémvölgyi utca részleges rekonstrukcióját és az új állatkerti bekötőút kialakítását emelte ki. A polgármester elmondta: számos forrásból zajlanak útfelújítások Veszprémben, az építési engedélyt nem igénylő beruházásokat készítették el első körben, az engedélyköteles beruházások várhatóan lassabbak, ide tartozik a Kiskőrösi és a Veszprémvölgyi utca is, a mostani tervek szerint az év utolsó negyedévében indítják el a kivitelezési közbeszerzési eljárást. 

Guzslován Gábor felszólalásában azt pedzegette, hogy a Mindszenty úti (McDonalds-OTP előtti) körforgalomban szükséges lenne lámpákat elhelyezni, amivel a gyalogosok haladását szabályoznák, és ezzel a képviselő szerint biztonságosabbá válna a csomópont a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején. A képviselő egyúttal napvitorlák felszerelését is javasolta, hogy a zöld lámpára várakozás kellemesebb körülmények között teljen. 

A polgármester a következő kérdésekre írásban ígért választ:

Guzslován Gábor interpellációjában arra volt kíváncsi, mikor számíthatnak a munkába járók arra, hogy a Házgyári úton két legkritikusabb kereszteződésében körforgalmat alakítsanak ki és kerékpáros közlekedésre is alkalmassá váljon a veszélyes útszakasz? A képviselő a két veszélyes csomópont alatt a vasútállomásnál lévő Jutasi-Házgyári utak találkozását, valamint a Csererdőnél lévő kereszteződést értette. 

Porga GyulaPorga Gyula

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a pünkösdi hétvégén Gyulafirátótra zúdult villámárvízzel kapcsolatban interpellált. Megjegyezte: a jelentős mértékű és sokak által elszenvedett anyagi kár felveti az önkormányzat felelősségét is. A frakcióvezető dicsérte a károk helyreállításában tapasztalt helyi összefogást, kevesellte azonban az önkormányzat szerepvállalását. Felmerült a kérdés: tud-e, akar-e érdemi módon segíteni a város a károsultaknak? Porga Gyula írásban ígért választ, hangsúlyozta azonban, hogy Gyulafirátót földrajzi elhelyezkedése miatt kitett a Bakonyból hirtelen lezúduló esővíznek, ennek megoldását ő is prioritásnak tartja.

Gerstmár Ferenc azt javasolta, hogy a Görgey Artúr utcában, a használaton kívüli autóbuszöbölben útburkolati felfestéssel és táblákkal alakítsanak ki olyan megállóhelyet, ahol a szülők félrehúzódhatnak, amíg gyermekük kiszáll az autóból – innen biztonságosan, gyalogosan juthatnak el a Deák iskolába. A képviselő egyúttal azt is megkérdezte, lenne-e létjogosultsága hasonló megállóhelyek kijelölésének a város más intézményeinél is?

Katanics Sándor azzal kapcsolatban érdeklődött, tehet-e bármit az önkormányzat, hogy az érsekség akaratával szemben megmentse a székesegyház jelenlegi üvegablakait

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.