2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Vámoson találkoztak a vámosiak

Nemesvámoson tartották szombaton a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A 19 anyaországi és határáron túli magyar települést történelmük és nevük kapcsolt össze a földrajzi távolságokat átívelve is.

Tizenötödik jubileumi alkalommal szervezték meg a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját, amit az a szövetség hívott életre, ami a Vámos elnevezésű településeket tömöríti és egykor a közös hagyományok ápolása és a baráti közösségek erősítése miatt hívtak életre.

Szombaton Magyarországról, Szlovákiából és Romániából is érkeztek csoportok Nemesvámosra, mind olyan település képviseletében, amelyek nevében szerepel a „Vámos” szó, így például Felsővámosról, Vámosújfaluból, Vámosbalogról is.

A találkozón amellett, hogy megtartották a szövetéség ünnepi közgyűlését, valamint emlékoszlopot állítottak Nemesvámoson, több zenés és kulturális program színesítette a rendezvényt.

A megnyitón a házigazda Nemesvámos képviseletében a polgármester, Sövényházi Balázs köszöntötte a vendégeket, aki rövid helytörténeti előadást is tartott. Mint elmondta, Nemesvámos neve két helyi történelmi hagyományból eredeztethető. Egykor vámszedő hely működött a településen, valamint Gizella királyné szolgálói is itt laktak, akik nemesi rangot kaptak az uralkodótól.

A vámos hagyományok az összes többi településnél is megjelentek valamilyen formában, de nem csak rajtuk keresztül jelent meg ez a hagyomány, a találkozón a Pénzügyőr zenekar fúvósai is felléptek, valamint a protokoll-vendégek között a NAV megyei vezetősége is jelen volt.

A baráti hangulatú találkozón az összegyűlteket Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte, aki a helyi közösségek összetartó erejéről beszélt, valamint méltatta a 15 éve fennálló szövetség érdemeit.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Második alkalommal rendezték meg Lókúton a RossbRUNn ultrafutóversenyt a hosszútávfutás szerelmeseinek.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.