2023. február 6.
//
Dóra névnap

Vámoson találkoztak a vámosiak

Nemesvámoson tartották szombaton a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A 19 anyaországi és határáron túli magyar települést történelmük és nevük kapcsolt össze a földrajzi távolságokat átívelve is.

Tizenötödik jubileumi alkalommal szervezték meg a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját, amit az a szövetség hívott életre, ami a Vámos elnevezésű településeket tömöríti és egykor a közös hagyományok ápolása és a baráti közösségek erősítése miatt hívtak életre.

Szombaton Magyarországról, Szlovákiából és Romániából is érkeztek csoportok Nemesvámosra, mind olyan település képviseletében, amelyek nevében szerepel a „Vámos” szó, így például Felsővámosról, Vámosújfaluból, Vámosbalogról is.

A találkozón amellett, hogy megtartották a szövetéség ünnepi közgyűlését, valamint emlékoszlopot állítottak Nemesvámoson, több zenés és kulturális program színesítette a rendezvényt.

A megnyitón a házigazda Nemesvámos képviseletében a polgármester, Sövényházi Balázs köszöntötte a vendégeket, aki rövid helytörténeti előadást is tartott. Mint elmondta, Nemesvámos neve két helyi történelmi hagyományból eredeztethető. Egykor vámszedő hely működött a településen, valamint Gizella királyné szolgálói is itt laktak, akik nemesi rangot kaptak az uralkodótól.

A vámos hagyományok az összes többi településnél is megjelentek valamilyen formában, de nem csak rajtuk keresztül jelent meg ez a hagyomány, a találkozón a Pénzügyőr zenekar fúvósai is felléptek, valamint a protokoll-vendégek között a NAV megyei vezetősége is jelen volt.

A baráti hangulatú találkozón az összegyűlteket Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte, aki a helyi közösségek összetartó erejéről beszélt, valamint méltatta a 15 éve fennálló szövetség érdemeit.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.