2022. november 28.
//
Stefánia névnap

A balatoni művészetet támogatja az EKF

2022. július 7. 11:38
Hiszünk abban, hogy a Balatonról alkotni igazán csak a Balatonnál lehet – állítja az Európa Kulturális Fővárosa szervezőinek közleménye. Éppen ezért hozták létre az Artists in Residence (AIR) programot.

Az előttünk álló időszakban több, az AIR programhoz kapcsolódó rendezvény várja a környékbelieket. 

A Művészetek Háza nyitja a sort a Balaton-ihlette műalkotások bemutatásában: Peter de Thouars és Bernát András festőművészek, akiket különleges, négyévtizedes barátság köt össze, 2022. július 9-én nyitják meg kiállításukat a veszprémi Dubniczay-palota / Várgalériájában. A tárlat 2022. augusztus 14-ig tekinthető meg.

A Művészetek Háza Veszprém nevével fémjelzett „BALATON EYE” képzőművészeti rezidens program 2022 folyamán két időpontban valósul meg: a július 9-én nyíló kiállítás méltó zárása a júniusban zajlott kéthetes alkotóeseménynek. Ennek folytatásaként 2022. július 11-17. között Christoph Dahlhausen és Gál András alkotópáros gazdagítja az AIR programsorozatot.

Szintén a Művészetek Háza Veszprém munkáját dicséri a 2022 és 2023 nyár folyamán megvalósuló „BALATON EYE” nemzetközi fotóművészeti alkotóprogram, ami a helyi művészeti hagyományokhoz illeszkedve épül fel a Veszprém – Balaton régióra reflektálva. A programban résztvevő művészek kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat végeztek és több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a fotóművészeti alkotómunka területén. A fotóművészeti program 2022-ben kezdődik, a felkért európai fotóművészek alkotásai a Veszprém – Balaton régióban alternatív helyszíneken (például ipari épületek, templomok…) és a Művészetek Háza Veszprém kiállítótereiben mutatják be.

Természetesen az irodalom sem maradhat ki az AIR eseménysorozatból: a Balatonfüredi Fordítóház szervezésében hat jelentős európai költő a költészet nyelvén osztja meg velünk a Bakony-Balaton kultúrtájban átélt élményeit 2023 tavaszán. 

A formabontó ökológiai művészeti alkotások létrejöttének, megismerésének és befogadásának lehetőségét teremti meg az érdeklődők számára a BALATORIUM elnevezésű kiemelt program művésztelepe, amely 2022 októberében a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben kap otthont. A pályázaton nyertes nemzetközi művészcsapat tagjai: Mátyási Péter, Anders Ehlin and Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier, akik első lépésként a kutatókkal folytatott eszmecserék és helyben átélt élmények során gyűjtik az inspirációt alkotásaikhoz. A Balaton-ihlette műveket 2023 augusztusában, az Ökológiai Hétvégén mutatják be.

Hasonló szellemiség jegyében jött létre a HybridCycle AIR projektje, amelyben 2022 június-október között összesen 8 művész 3 hetes időtartamban birtokba veheti a HibrydCycle kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgáló alkotótelepét. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása. 

vehir.hu