Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A balatoni művészetet támogatja az EKF

2022. július 7. 11:38
Hiszünk abban, hogy a Balatonról alkotni igazán csak a Balatonnál lehet – állítja az Európa Kulturális Fővárosa szervezőinek közleménye. Éppen ezért hozták létre az Artists in Residence (AIR) programot.

Az előttünk álló időszakban több, az AIR programhoz kapcsolódó rendezvény várja a környékbelieket. 

A Művészetek Háza nyitja a sort a Balaton-ihlette műalkotások bemutatásában: Peter de Thouars és Bernát András festőművészek, akiket különleges, négyévtizedes barátság köt össze, 2022. július 9-én nyitják meg kiállításukat a veszprémi Dubniczay-palota / Várgalériájában. A tárlat 2022. augusztus 14-ig tekinthető meg.

A Művészetek Háza Veszprém nevével fémjelzett „BALATON EYE” képzőművészeti rezidens program 2022 folyamán két időpontban valósul meg: a július 9-én nyíló kiállítás méltó zárása a júniusban zajlott kéthetes alkotóeseménynek. Ennek folytatásaként 2022. július 11-17. között Christoph Dahlhausen és Gál András alkotópáros gazdagítja az AIR programsorozatot.

Szintén a Művészetek Háza Veszprém munkáját dicséri a 2022 és 2023 nyár folyamán megvalósuló „BALATON EYE” nemzetközi fotóművészeti alkotóprogram, ami a helyi művészeti hagyományokhoz illeszkedve épül fel a Veszprém – Balaton régióra reflektálva. A programban résztvevő művészek kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat végeztek és több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a fotóművészeti alkotómunka területén. A fotóművészeti program 2022-ben kezdődik, a felkért európai fotóművészek alkotásai a Veszprém – Balaton régióban alternatív helyszíneken (például ipari épületek, templomok…) és a Művészetek Háza Veszprém kiállítótereiben mutatják be.

Természetesen az irodalom sem maradhat ki az AIR eseménysorozatból: a Balatonfüredi Fordítóház szervezésében hat jelentős európai költő a költészet nyelvén osztja meg velünk a Bakony-Balaton kultúrtájban átélt élményeit 2023 tavaszán. 

A formabontó ökológiai művészeti alkotások létrejöttének, megismerésének és befogadásának lehetőségét teremti meg az érdeklődők számára a BALATORIUM elnevezésű kiemelt program művésztelepe, amely 2022 októberében a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben kap otthont. A pályázaton nyertes nemzetközi művészcsapat tagjai: Mátyási Péter, Anders Ehlin and Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier, akik első lépésként a kutatókkal folytatott eszmecserék és helyben átélt élmények során gyűjtik az inspirációt alkotásaikhoz. A Balaton-ihlette műveket 2023 augusztusában, az Ökológiai Hétvégén mutatják be.

Hasonló szellemiség jegyében jött létre a HybridCycle AIR projektje, amelyben 2022 június-október között összesen 8 művész 3 hetes időtartamban birtokba veheti a HibrydCycle kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgáló alkotótelepét. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása. 

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.