2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Érkeznek a fellépők a VeszprémFest nagyszínpadára

2022. július 11. 12:00
VeszprémFest
A Rozé Rizling Jazz Napok mellé hétfőtől csatlakoznak a VeszprémFest nagyszínpados programjai is. Röviden összefoglaljuk, kikkel találkozhatunk ezen a héten.

Hétfőn Diana Krall nyitja a sort. A kétszeres Grammy-díjas kanadai jazz énekes –zongorista a világ jelenleg legkeresettebb női jazz előadója. Eddig ötször járt Magyarországon, 2013-ban a VeszprémFesten is fellépett. Pályafutása során több mint 15 millió albumot adott el világszerte, dolgozott Paul McCartney-val, Barbra Streisanddal és Tony Bennettel. Krall előtt a Varga Tivadar Trió játszik. A 2018-ban alakult formáció repertoárján Varga Tivadar szerzeményei mellett jazz örökzöldek találhatók, de groove-os, drum and bass- és swing alapú szerzemények is elhangzanak majd.

Kedden Jamie Cullum tér vissza Veszprémbe. A brit művész elsősorban zongorista-énekesként határozza meg önmagát, emellett azonban kiválóan játszik dobon és gitáron is. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is. Összesen 9 stúdióalbumot készített, melyekből több mint 10 millió példány talált gazdára. Cullum előtt Bogdán Norbert és zenekara lép fel. Norbert egyedi zenei világa a balkáni népzene, a magyar és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek ötvözetére épül. Saját szerzeményeit egyéni hangzásvilága, finom hangszerelése és egyre jobban csiszolt stílusa teszi összetéveszthetetlenné.

A fesztivál harmadik napján a világ jelenleg legsikeresebb fado előadója, Ana Moura áll közönség elé. Portugália talán legszebb zenei hagyományát, a melanokolikus, keserédes stílust képviselő művész a valaha élt legfiatalabb fado énekes, akit a holland Edison-díjra jelöltek, de zenei tehetségét és páratlan előadásmódját két Golden Globe és két Amalia díjjal is elismerték. Moura előzenekara a Budapest Bossanova Quartet. A brazil zene autentikus, hazai képviselőinek repertoárján szereplő bossanovák és szambák eredeti hangvétellel, portugál nyelven szólalnak meg.

Csütörtökön ismét Veszprémben játszik a Gipsy Kings. Az ikonikus katalóniai együttest két Franciaországban letelepedett cigány család, a Reyes és a Baliardo leszármazottaiból alakult 1979-ben, eredeti nevük spanyolul: Los Reyes Gitanos. Dalaikat spanyol, francia, olasz és cigány kevert nyelven adják elő. Előttük a Romano Drom zenél. Programjuk dalai ősi oláh cigány nyelven szólalnak meg, modern felhangokkal. Fúziós zenéjük az évszázados zenei hagyományt vegyíti a katalán rumbával, arab és balkáni pop ritmusokkal.

Az ötödik napon a jazz, a soul, és a francia sanzon stíluskeverékében éneklő francia sztár, Zaz koncertjét élvezheti a közönség. Kezdetben utcazenészként játszott a Montmartre-on, majd apró klubokban lépett fel. 2009-ben megnyerte a Tremplin Génération France Bleu/Réservoir-t, amivel egycsapásra ismertté vált. 2010-ben jelent meg első albuma, a Zaz, amelyről a Je veux című dal bombasiker lett. Zaz előzenekara a Valami Swing. A jazz manouche, vagy cigány jazz címkével is illetett együttes az amerikai jazz, a swing, a hot club, a sanzon, a különféle népzenék és a hagyományos cigányzene könnyed ötvözésével létrejött egyedi, európai jazzstílust viszi tovább.

A sort James Blunt zárja szombaton. Szülei nyomására katonai pályára lépett és a brit hadseregnél szolgált, ahol 2002-es leszereléséig századosi rendfokozatig jutott. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette. Blunt előtt a Ruby Harlem lép fel. A Fonogram-díjas indiesoul-pop zenekar 2017-ben alakult. Alapítója és megálmodója Iván Szandra, énekes zongorista, dalszerző. Magyar nyelven íródott dalaik vokál centrikusak, ezt színesíti a rézfúvósok dögös hangzásvilága, ami kerek egységet alkot a húzós ritmusszekcióval.

Mindemellett Jamie Winchesterrel is találkozhat a közönség, aki pénteken Hrutka Róberttel közös Wood and Strings című műsorát adja elő. A program igazi kuriózumnak számító, áthangszerelt dalait 20 éve vitte először színpadra, most pedig az utolsó koncert után három évvel a veszprémi közönség kedvéért - zenekarával és a Mendelssohn Kamarazenekarral karöltve - újra eljátssza ezt az egyedi hangulatú előadást a Petőfi Színházban. Szombaton egy szál gitárral, szólóban lép fel. Különleges, intim hangulatú estjén saját szerzeményeit és legkedvesebb dalait élvezhetik a nézők a jezsuita templomnál.

vehir.hu

További cikkek

Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.
Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.