2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Érkeznek a fellépők a VeszprémFest nagyszínpadára

2022. július 11. 12:00
VeszprémFest
A Rozé Rizling Jazz Napok mellé hétfőtől csatlakoznak a VeszprémFest nagyszínpados programjai is. Röviden összefoglaljuk, kikkel találkozhatunk ezen a héten.

Hétfőn Diana Krall nyitja a sort. A kétszeres Grammy-díjas kanadai jazz énekes –zongorista a világ jelenleg legkeresettebb női jazz előadója. Eddig ötször járt Magyarországon, 2013-ban a VeszprémFesten is fellépett. Pályafutása során több mint 15 millió albumot adott el világszerte, dolgozott Paul McCartney-val, Barbra Streisanddal és Tony Bennettel. Krall előtt a Varga Tivadar Trió játszik. A 2018-ban alakult formáció repertoárján Varga Tivadar szerzeményei mellett jazz örökzöldek találhatók, de groove-os, drum and bass- és swing alapú szerzemények is elhangzanak majd.

Kedden Jamie Cullum tér vissza Veszprémbe. A brit művész elsősorban zongorista-énekesként határozza meg önmagát, emellett azonban kiválóan játszik dobon és gitáron is. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is. Összesen 9 stúdióalbumot készített, melyekből több mint 10 millió példány talált gazdára. Cullum előtt Bogdán Norbert és zenekara lép fel. Norbert egyedi zenei világa a balkáni népzene, a magyar és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek ötvözetére épül. Saját szerzeményeit egyéni hangzásvilága, finom hangszerelése és egyre jobban csiszolt stílusa teszi összetéveszthetetlenné.

A fesztivál harmadik napján a világ jelenleg legsikeresebb fado előadója, Ana Moura áll közönség elé. Portugália talán legszebb zenei hagyományát, a melanokolikus, keserédes stílust képviselő művész a valaha élt legfiatalabb fado énekes, akit a holland Edison-díjra jelöltek, de zenei tehetségét és páratlan előadásmódját két Golden Globe és két Amalia díjjal is elismerték. Moura előzenekara a Budapest Bossanova Quartet. A brazil zene autentikus, hazai képviselőinek repertoárján szereplő bossanovák és szambák eredeti hangvétellel, portugál nyelven szólalnak meg.

Csütörtökön ismét Veszprémben játszik a Gipsy Kings. Az ikonikus katalóniai együttest két Franciaországban letelepedett cigány család, a Reyes és a Baliardo leszármazottaiból alakult 1979-ben, eredeti nevük spanyolul: Los Reyes Gitanos. Dalaikat spanyol, francia, olasz és cigány kevert nyelven adják elő. Előttük a Romano Drom zenél. Programjuk dalai ősi oláh cigány nyelven szólalnak meg, modern felhangokkal. Fúziós zenéjük az évszázados zenei hagyományt vegyíti a katalán rumbával, arab és balkáni pop ritmusokkal.

Az ötödik napon a jazz, a soul, és a francia sanzon stíluskeverékében éneklő francia sztár, Zaz koncertjét élvezheti a közönség. Kezdetben utcazenészként játszott a Montmartre-on, majd apró klubokban lépett fel. 2009-ben megnyerte a Tremplin Génération France Bleu/Réservoir-t, amivel egycsapásra ismertté vált. 2010-ben jelent meg első albuma, a Zaz, amelyről a Je veux című dal bombasiker lett. Zaz előzenekara a Valami Swing. A jazz manouche, vagy cigány jazz címkével is illetett együttes az amerikai jazz, a swing, a hot club, a sanzon, a különféle népzenék és a hagyományos cigányzene könnyed ötvözésével létrejött egyedi, európai jazzstílust viszi tovább.

A sort James Blunt zárja szombaton. Szülei nyomására katonai pályára lépett és a brit hadseregnél szolgált, ahol 2002-es leszereléséig századosi rendfokozatig jutott. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette. Blunt előtt a Ruby Harlem lép fel. A Fonogram-díjas indiesoul-pop zenekar 2017-ben alakult. Alapítója és megálmodója Iván Szandra, énekes zongorista, dalszerző. Magyar nyelven íródott dalaik vokál centrikusak, ezt színesíti a rézfúvósok dögös hangzásvilága, ami kerek egységet alkot a húzós ritmusszekcióval.

Mindemellett Jamie Winchesterrel is találkozhat a közönség, aki pénteken Hrutka Róberttel közös Wood and Strings című műsorát adja elő. A program igazi kuriózumnak számító, áthangszerelt dalait 20 éve vitte először színpadra, most pedig az utolsó koncert után három évvel a veszprémi közönség kedvéért - zenekarával és a Mendelssohn Kamarazenekarral karöltve - újra eljátssza ezt az egyedi hangulatú előadást a Petőfi Színházban. Szombaton egy szál gitárral, szólóban lép fel. Különleges, intim hangulatú estjén saját szerzeményeit és legkedvesebb dalait élvezhetik a nézők a jezsuita templomnál.

vehir.hu

További cikkek

Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.
Szót érteni a tündékkel is
Szót érteni a tündékkel is
Ilya lúme ná ammára i nólelva yantyáren, yea cenuvalve parie sina ve tyalie.