2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Elindult az Egészségpart balatoni szűrőprogram-sorozat

2022. július 11. 14:11
Elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat szombaton Balatonbogláron, amelynek során augusztus közepéig további 14 állomáson adnak életmódtanácsokat és végeznek ingyenes egészségügyi szűréseket a helyi lakosoknak, valamint a Balaton mellett nyaralóknak.

Immár öt éve tart a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat nevű program, amelyben szűrőbuszaik járják az országot. Ennek legújabb része az Egészségpart programsorozat. Az Egészségpart keretében tavaly 13, idén 15 napot töltenek a Balaton melletti településeken. Tavaly 1500-an vettek részt a szűréseken, akiknek 60 százaléka volt 45 év feletti,  kétharmada pedig nő volt. 125 résztvevőnél észleltek bőrgyógyászati beavatkozást igénylő elváltozásokat.

Az NNK sajtóközleménye szerint a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program keretében 2018 és 2021 között  371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 000 pácienst vizsgáltak meg.

A daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordul elő a bőrrák. Az új megbetegedések száma körülbelül tíz évente duplájára emelkedik. A nyári időszakban ezért különös figyelmet kell fordítani az UV-sugárzás veszélyeire is. Ennek apropóján a nyári szabadság alatt a strandok közelében teszik elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, akár személyre szabott életmódtanácsokat adnak.

Az Egészségpart három egymást követő héten látogat el a legnépszerűbb balatoni strandokra, köztük Balatonboglárra, Balatonfüredre és Gyenesdiásra. A Balaton-parti települések mellett a környék parttól távolabb eső egy-egy kisebb településén (Gamás, Látrány, Csabrendek és Lesencetomaj), valamint a veszprémi Haszkovó lakótelepen is lehetőség lesz az ingyenes vizsgálatok igénybevételére. 

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre

vehir.hu