Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában

2022. július 16. 4:00
Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között nyílt meg a /S/ÉDes Veszprém című kiállítás, Tevesz Mária művészettörténész ötlete nyomán. A városban zajló, s a kulturális épületeket is érintő újítások miatt régóta nem fogadhat közönséget a múzeum, a Hősök Kapujában viszont kiállítási térre „bukkant”.

A megnyitón elsőként Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főként akvarellekből álló tárlat Veszprém látképeit, városrészleteit mutatja be, melyeket ceruzarajzok és rézkarcok egészítenek ki. Arra, hogy a látogatók térben is el tudják helyezni az ábrázolt városrészletet, archív felvételek és térképek állnak segítségre.

Az alkotók között szerepel többek között Gerstner Ödön, Barabás Gizella, Mendlik Lajos. A kiállított képek eltérő időben készültek, a kilencszázas évekből egészen a nyolcvanas években születettekig találhatók alkotások. Ezzel a város változásait is nyomon lehet követni.

A kiállítást hivatalosan Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki elsőként örömét fejezte ki, amiért a városban zajló fejlesztések, újítások közepette mégis létrejöhetett a kiállítás, és ismét kulturális csemegékhez lehet jutni a múzeum jóvoltából is.

A város sokféleségét bemutató kiállítás – véleménye szerint – valódi múltidézés, igazi időutazás. Mint amikor a családi fényképes doboz megnyílik, úgy tekinthetünk most vissza a város apró rejtelmeibe.

A kiállításon közreműködött: Király Nóra hárfaművész.

Szabó Eszter
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… 2023. szeptember 26. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.