2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában

Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között nyílt meg a /S/ÉDes Veszprém című kiállítás, Tevesz Mária művészettörténész ötlete nyomán. A városban zajló, s a kulturális épületeket is érintő újítások miatt régóta nem fogadhat közönséget a múzeum, a Hősök Kapujában viszont kiállítási térre „bukkant”.

A megnyitón elsőként Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főként akvarellekből álló tárlat Veszprém látképeit, városrészleteit mutatja be, melyeket ceruzarajzok és rézkarcok egészítenek ki. Arra, hogy a látogatók térben is el tudják helyezni az ábrázolt városrészletet, archív felvételek és térképek állnak segítségre.

Az alkotók között szerepel többek között Gerstner Ödön, Barabás Gizella, Mendlik Lajos. A kiállított képek eltérő időben készültek, a kilencszázas évekből egészen a nyolcvanas években születettekig találhatók alkotások. Ezzel a város változásait is nyomon lehet követni.

A kiállítást hivatalosan Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki elsőként örömét fejezte ki, amiért a városban zajló fejlesztések, újítások közepette mégis létrejöhetett a kiállítás, és ismét kulturális csemegékhez lehet jutni a múzeum jóvoltából is.

A város sokféleségét bemutató kiállítás – véleménye szerint – valódi múltidézés, igazi időutazás. Mint amikor a családi fényképes doboz megnyílik, úgy tekinthetünk most vissza a város apró rejtelmeibe.

A kiállításon közreműködött: Király Nóra hárfaművész.

Szabó Eszter

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.