Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában

2022. július 16. 4:00
Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között nyílt meg a /S/ÉDes Veszprém című kiállítás, Tevesz Mária művészettörténész ötlete nyomán. A városban zajló, s a kulturális épületeket is érintő újítások miatt régóta nem fogadhat közönséget a múzeum, a Hősök Kapujában viszont kiállítási térre „bukkant”.

A megnyitón elsőként Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főként akvarellekből álló tárlat Veszprém látképeit, városrészleteit mutatja be, melyeket ceruzarajzok és rézkarcok egészítenek ki. Arra, hogy a látogatók térben is el tudják helyezni az ábrázolt városrészletet, archív felvételek és térképek állnak segítségre.

Az alkotók között szerepel többek között Gerstner Ödön, Barabás Gizella, Mendlik Lajos. A kiállított képek eltérő időben készültek, a kilencszázas évekből egészen a nyolcvanas években születettekig találhatók alkotások. Ezzel a város változásait is nyomon lehet követni.

A kiállítást hivatalosan Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki elsőként örömét fejezte ki, amiért a városban zajló fejlesztések, újítások közepette mégis létrejöhetett a kiállítás, és ismét kulturális csemegékhez lehet jutni a múzeum jóvoltából is.

A város sokféleségét bemutató kiállítás – véleménye szerint – valódi múltidézés, igazi időutazás. Mint amikor a családi fényképes doboz megnyílik, úgy tekinthetünk most vissza a város apró rejtelmeibe.

A kiállításon közreműködött: Király Nóra hárfaművész.

Szabó Eszter
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. tegnap 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. 2024. február 24. 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.