Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra engedélyezné a szélerőművek építését az LMP

2022. július 18. 11:25
Több pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek az LMP, mellyel az energiaválság hatásait szeretnék mérsékelni.

A javaslatcsomagról hétfő reggel Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője beszélt sajtótájékoztatóján. A csomagban többek között épületszigetelési program is szerepel, de a képviselő leginkább azt hangsúlyozta: az energia előállításában úgy kell csökkentenünk az orosz függőségünket, hogy közben ne váljunk hasonlóan függővé más külső forrásoktól.

Ennek érdekében újra meg kellene nyitni a szélművek telepítésének lehetőségét – ezt 2016 óta tiltja a szabályozás. Akkor úgy döntött a kormány, hogy lakott területtől 12 kilométeres körön belül nem lehet turbinákat telepíteni – a sűrű településhálózat miatt lényegében az egész országra érvényes tiltás lépett életbe. Az LMP azt javasolja, hogy osztrák mintára 1200 méterre, vagy német és lengyel mintára a tornyok magasságának tízszeresére (kb. 1600 méterre) csökkentsék ezt a tilalmi zónát. 

Gerstmár rámutatott: Veszprém több mint tíz évvel ezelőtt elfogadott energiastratégiájában is szerepel egy a Bakony és a város közötti sík területen, befektetők bevonásával építendő szélerőműpark, amit azonban az azóta elfogadott kormányzati döntés ellehetetlenített. A képviselő hozzátette: az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja szerint a szél a legzöldebb energiaforrás, kedvezőtlen környezeti hatásai lényegesen kisebbek, mint a szén, a földgáz és a kőolaj felhasználása.

Címlapfotó: Thomas Reaubourg on Unsplash

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.