2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Megvalósul a rátótiak régi álma

Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Az egymilliárd forintos uniós forrásból, a Modern Városok Programban épülő új kerékpárút régi vágya a rátótiaknak. A szakasz – amelynek építése a napokban kezdődhet meg, miután a kivitelező Practical kft. átveszi a munkaterületet – többszörös jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Gyulafirátótot köti majd össze a belvárossal, hanem Veszprémet Eplénnyel, illetve része a Győr és Őriszentpéter közötti 8A jelzésű országos jelentőségű kerékpárútnak is. 

A munkaterület átadása előtt Porga Gyula polgármester a gyulafirátóti buszfordulónál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a városvezetésnek stratégiai célja, hogy minél sűrűbbre szője a megyeszékhely kerékpárút-hálózatát. Amikor elkezdtek ezen munkálkodni, még csak Balatonalmádi és Kádárta felé lehetett elhagyni a várost, mostanra azonban már Nemesvámos, Felsőörs és Márkó irányába is megépültek az utak – noha utóbbit még hivatalosan nem adták át. A polgármester szerint a gyulafirátóti szakasz két okból is fontos: egyfelől egy újabb városrész lesz kerékpárral elérhető, másfelől pedig a kívülről érkezők számára összeköttetést jelent majd a Bakony és Veszprém között. Mindeközben az útépítés a növényzet megújítását is magával hozza: összesen 102 fát és 3210 cserjét telepítenek az útvonal mentén. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy az új útvonal mellett több helyen vízvételi lehetőséget is biztosítanak, szabadtéri sporteszközöket helyeznek ki. Az öt kilométeren többféle konstrukcióban haladhatnak majd a kerékpárosok: hol új építésű kerékpárúton, hol gyalogosokkal közös felületen közlekedhetnek: mindenütt a lehetőségekhez, adottságokhoz mérten legkedvezőbb megoldást választották. Az alpolgármester hangsúlyozta: Veszprém domborzatához mérten kifejezetten büszkék lehetünk a kerékpárút-hálózatunkra, aminek további fejlesztése is tervben van: két szakaszon, a felsőörsi és márkói utakon az elektromos kerékpárokat kiszolgáló infrastruktúrát is kiépítenek.


 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat az immár hagyományosnak mondható nyári táborát, szám szerint a harmadikat augusztus 1. és 5. között rendezte meg.
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.