2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Megvalósul a rátótiak régi álma

Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Az egymilliárd forintos uniós forrásból, a Modern Városok Programban épülő új kerékpárút régi vágya a rátótiaknak. A szakasz – amelynek építése a napokban kezdődhet meg, miután a kivitelező Practical kft. átveszi a munkaterületet – többszörös jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Gyulafirátótot köti majd össze a belvárossal, hanem Veszprémet Eplénnyel, illetve része a Győr és Őriszentpéter közötti 8A jelzésű országos jelentőségű kerékpárútnak is. 

A munkaterület átadása előtt Porga Gyula polgármester a gyulafirátóti buszfordulónál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a városvezetésnek stratégiai célja, hogy minél sűrűbbre szője a megyeszékhely kerékpárút-hálózatát. Amikor elkezdtek ezen munkálkodni, még csak Balatonalmádi és Kádárta felé lehetett elhagyni a várost, mostanra azonban már Nemesvámos, Felsőörs és Márkó irányába is megépültek az utak – noha utóbbit még hivatalosan nem adták át. A polgármester szerint a gyulafirátóti szakasz két okból is fontos: egyfelől egy újabb városrész lesz kerékpárral elérhető, másfelől pedig a kívülről érkezők számára összeköttetést jelent majd a Bakony és Veszprém között. Mindeközben az útépítés a növényzet megújítását is magával hozza: összesen 102 fát és 3210 cserjét telepítenek az útvonal mentén. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy az új útvonal mellett több helyen vízvételi lehetőséget is biztosítanak, szabadtéri sporteszközöket helyeznek ki. Az öt kilométeren többféle konstrukcióban haladhatnak majd a kerékpárosok: hol új építésű kerékpárúton, hol gyalogosokkal közös felületen közlekedhetnek: mindenütt a lehetőségekhez, adottságokhoz mérten legkedvezőbb megoldást választották. Az alpolgármester hangsúlyozta: Veszprém domborzatához mérten kifejezetten büszkék lehetünk a kerékpárút-hálózatunkra, aminek további fejlesztése is tervben van: két szakaszon, a felsőörsi és márkói utakon az elektromos kerékpárokat kiszolgáló infrastruktúrát is kiépítenek.


 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör
Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör
Veszprém egyik legszebb természeti környezete eddig is sok futót vonzott, mostantól kezdve viszont kényelmesebb körülmények között mozoghatnak a sportolni vágyók a kedden átadott közel egy kilométeres rekortán pályán.
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.