Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Veszprémi fiatalok a közjóért

2022. július 25. 12:00
Szűk egy éve pár helyi fiatal közösségbe szerveződött, ami aztán nagyon hamar intézményes formát öltött azáltal, hogy létrehozták a ProBono Veszprémért Egyesületet. Bár a civil szervezet egy latin kifejezést választott nevének, ami mögötte van nem a rétegnek számító magas kultúrát képviseli, sokkal inkább egy fiatalos, aktív, a tágabb veszprémi közösségért való tenni akarást tükrözi, ami már első akciókban is megnyilvánult. Az egyesület elnökét, Redling Andrást kérdeztük ezekről.

Mi volt a fő motiváció az egyesület megalapítása mögött?

Hiányát éreztük egy olyan civil szervezetnek, amely lokálpatrióta, a város közösségéért tenni akaró fiatalokat foglal magába. Egyértelműen érzékelhető, hogy a Veszprém fiataljai szeretik a várost, ahol élnek és szívesen tesznek érte, csupán az összehangolásuk hiányzott és ezt az űrt akarjuk betölteni.

Kik alkotják a tagságot?

Többségében egyszerű, veszprémi, egyetemista korú fiatalok, akik közül sokan ugyan máshol tanulnak, de szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy szülővárosukért tegyenek. Az alapító tagok, közel 20-an egymás ismeretségi köréből jöttek, akikkel hasonló a gondolkodásunk.

Mivel foglalkoznak, mi az egyesület fő tevékenysége?

A nevünkből adódóan szívességi, önkéntes alapon szervezünk, vagy veszünk részt akciókban, ha kell kerítést, vagy korlátot festünk, de segédkeztünk már különböző programok lebonyolításában, például az Egyetemváros képviseletében a városrészeket bemutató Gizella-napi felvonuláson.

Szerencsére az önkormányzati képviselők is szívesen együttműködnek velünk. Csík Richárd és Halmay Gábor a kezdettől fogva mellettünk állnak.

A pro bono pubilco kifejezést magyarul úgy fordítják, hogy a közjóért. Egy latin kifejezés az önként vállalt és fizetés nélküli szakmai munkára vagy csökkentett díjas tevékenységre utal, leginkább a jogban használatos kifejezés.

Mik a jövőbeni tervek?

Mivel egy viszonylag frissen alapított szervezet vagyunk, mindenképpen szeretnénk a tagságunkat bővíteni. Folyamatosan várjuk és nyitottak vagyunk az új tagokra. Az elkövetkezendő években minél több és nagyobb jelentőségű, a közösség javát szolgáló projektbe szeretnénk belekezdeni. Ezen kívül elkezdtük az egyeztetéseket a helyi középiskolákkal is, mivel lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a diákok nálunk töltsék el az érettségihez kötelező önkéntes munkát. A Vetési Albert Gimnáziummal már kialakult ez a kapcsolat, nagyon pozitívan fogadták megkeresésünket, ezután a többi középiskola felé is szeretnénk nyitni.

Jelenleg főleg az Egyetemvárosban vagyunk jelen, de szeretnénk, ha Veszprém minden szegletében lennének ProBono-s emberek, akik segítik a helyi közösségi élet fejlődését és a város szépítését.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.