Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Figaro házasságával indul, angol kocsmában zárul az Auer fesztivál

2022. augusztus 2. 4:00
Augusztus 2. és 7. – kedd és vasárnap – között ismét megrendezik az Auer fesztivált Veszprémben.

A fesztivállal a veszprémi születésű világhírű zeneszerző és hegedűművész, Auer Lipót emléke előtt tisztelegnek a szervezők. A zenész 1845-ben látta meg a napvilágot a mai Thököly – akkoriban Árva utczában. Előbb Budapesten majd Bécsben tanult zenét, karrierje csúcsán a Szentpétervári Konzervatórium tanára, a cár udvari szólóhegedűse és nemzetközileg ismert előadó volt. Iskolájából az orosz zeneművészet legnagyobb alakjai kerültek ki. 1917-ben, a bolsevik forradalom után Amerikában telepedett le, ahol ünnepelt sztárként fogadták – fellépett a legendás Carnegie Hallban is. 1930-ban, egy európai nyaralás során kapott tüdőgyulladást és hunyt el 85 éves korában. 

Az idei programot Sergej Krylov nyitja kedd este a Hangvillában. A hegedűművész Mozart: Figaro házasságának nyitányát,  Csajkovszkij hegedűversenyét és Kodály galántai táncait adja elő a Kováts Péter vezette Mendelssohn kamarazenekar kíséretében.

Szerdán bemutatkoznak a fiatalok is: a veszprémi Gárdonyi kamarazenekar hangversenyét 17.30-tól a Hangvillában élvezhetjük, műsorukban Rameau, Dvořák, Bartók, Mascagni, Rossini és Searle művei szerepelnek. A nap fő fellépője az Auer trió – vagyis Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész, akik annak idején az Auer fesztiválon alakították meg alkalmi formációjukat, ami aztán hosszabb távú projektként is életképesnek bizonyult, és évről évre megörvendezteti műsorával a veszprémi közönséget – idén tehát szerda este nyolctól a Megyeházán.

Az Auer trió (Fotó via auerfesztival.hu)Az Auer trió (Fotó via auerfesztival.hu)

Csütörtökön is lehetőséget kapnak a fiatalok: 18 órátók a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában a Korossy Kvartett – Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf, Osztrosits Éva és Devich Gergely adják elő Puccini, Kurtág és Mozart műveit. Este Jonian Ilias Kadesha görögországi albán hegedűművész idézi meg hazája dallamait Skalkottas görög táncain keresztül, de az est során hallhatjuk még Enescu 1. román rapszódiáját és Bartók 1. rapszódiáját is – mindezt a Mendelssohn kamarazenekar kíséretével, este nyolctól a Megyeházán.

Péntek este nyolctól Mischa Maisky gordonkaművész érkezik a Hangvillába, aki a Mendelssohn kamarazenekar partnereként Haydn Tyúk-szimfóniáját, Respighi A madarak szvitjét, Bloch Imáját és Csajkovszkij Rokokó variációit szólaltatja meg. 

Szombaton Roby Lakatos lép a Hangvilla színpadára, ahol ezúttal is a Mendelssohn kamarazenekar várja őt házigazdaként. 

Vasárnap előbb Simon Izabella zongoraművész, Mondok Yvett énekművész és Mesterházi Gabriella narrátor előadásában, Kőszeghy Csilla illusztrációval adják elő A kis piros hegedű című mesejátékot 10.30-tól a Hangvillában, majd este nyolctól ugyanitt a Bjarte Eike norvég hegedűművész által alapított és vezetett Barokksolistene “barokk kocsmazenekar” segítségével utazhatunk vissza az időben, hogy bepillanthassunk a 17. századi angol kocsmák életébe.

vehir.hu
további cikkek
Auer Lipót emlékét méltón őrzi tovább Veszprém Auer Lipót emlékét méltón őrzi tovább Veszprém Százhetven évvel ezelőtt született Veszprémben Auer Lipót világhírű hegedűművész és pedagógus, a modern hegedűpedagógia egyik legnagyobb hatású mestere.  Kedden ünnepélyesen átadták a megújult Auer-házat, ahol a művész gyermekkorát töltötte.   2023. augusztus 1. 23:42 Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót hegedűművész nevét viselő fesztivált augusztus 3–8. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Hangvillában. 2021. július 27. 15:57 Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon A Mendelssohn Kamarazenekar - augusztus 13-16. között - hatodik alkalommal rendezi meg a veszprémi születésű Auer Lipót, világhírű hegedűművészről elnevezett Auer Fesztivált. 2020. augusztus 14. 15:00 Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon Auer Fesztivál Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon, amelyet augusztus 13. és 16. között rendeznek Veszprémben - mondta a fesztivál főszervezője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. 2020. július 26. 5:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.