Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Idén is eltölthetünk egy hetet a csillagok alatt

2022. augusztus 4. 13:00
Változatos csillagászati programkínálattal várják az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt akcióhoz csatlakozott Veszprém megyei intézmények és egyesületek augusztus 5. és 14. között. Mutatjuk, mikor, hol, mi történik.

A Magyar Csillagászati Egyesület idén harmadik alkalommal rendezi meg az Egy hét a csillagok alatt kampányt. Az egyesület régi tapasztalata, hogy a Perseidák meteorraj érkezésekor sokan fordulnak a csillagos ég felé olyanok is, akiket máskor talán kevésbé érdekel ez a tudományág, erre a felfokozott érdeklődésre pedig érdemes ismeretterjesztő előadásokat, távcsöves bemutatókat szervezni. Bár a programot országosan az MCSE fogja össze, a rendezvényeket jellemzően helyi szervezetek és intézmények hozzák tető alá – pontosabban viszik ki a tető alól a csillagos éjszakába. Összeszedtük a Veszprém megyei programkínálatot.

A Tagyon-birtok 5-én pénteken és 6-án szombaton 19 órától szervez ingyenes távcsöves bemutatót, lézeres csillagképtúrát és ehhez kapcsolódó kvízjátékot. 

A Magyar Napfizikai Alapítvány augusztus 5. és 7., valamint 12. és 14. között szervez távcsöves bemutatókat előre egyeztetett időpontokban (Bejelentkezés: Telefon: 06-70-2963158
Email: solarphysicsfoundation@gmail.com) . A program érdekessége, hogy nem csak éjszakai időpontokat lehet foglalni, nappal a Nap felszínét vizsgálhatjuk biztonságos, szűrővel ellátott távcsövekkel. 

Pénteken, 5-én 19 órától a Bakonyi Csillagászati Egyesület szervez meteorit bemutatót és távcsövezést Káptalantótiban. A programon 16 kg kozmikus kőzetet mutatnak be élőben, a meteoritok kézbe is vehetők.

(Illusztráció: Akbar Nemati on Unsplash)(Illusztráció: Akbar Nemati on Unsplash)

Szintén pénteken este az égbolt.hu szervez távcsöves bemutatót a malomsoki focipályán, amit lézeres csillagtúrával és szabadtéri előadással egészítenek ki. 

Augusztus 11. és 13. között Perseidák-programot szervez a Pannon Csillagda Bakonybélben. A program fizetős, részleteket a csillagda.net oldalon találhatnak az érdeklődők. A belépőjegy ellenében távcsöves bemutatót, planetáriumi műsort, lézeres csillagképtúrát és hullócsillaglest élhetnek át a csillagda látogatói.

Augusztus 12-én pénteken újra színre lép a Bakonyi Csillagászati Egyesület, ezúttal Balatonedericsen, ahol este héttől távcsöves bemutatóval, interaktív és VR-bemutatóval készülnek. A program ingyenes, bejelentkezés nem szükséges. 

Az egyesület másnap is aktív lesz: 13-án, szombaton Taliándörögdön tartanak interaktív meteoritos bemutatót és távcsövezést, szintén ingyenesen, előzetes bejelentkezés nélkül.

Az országos akció minden programját meg lehet találni ezen a térképen: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1aNAkTjcY5FVRBHmaFpZCplE-CzXj-aQ&ll=46.999222097726495%2C19.228420849999996&z=7 

vehir.hu
további cikkek
A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós Ladányi Tamás képén egyszerre látszódnak azok a napfoltcsoportok, amelyek a múlt pénteki sarki fényt okozták, miközben átrepül előttük egy menetrend szerinti Boeing 737-es repülőgép. 2024. május 15. 13:29 Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  2023. szeptember 25. 12:29 Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén A városi fényszennyezés, a repülőgépek és Elon Musk műholdjai a legnagyobb ellenségei az égbolt nyugodt kémlelőinek. Habár utóbbi kettő ellen nem lehet mit tenni, kis keresgélés után azért meg lehet találni azokat az eldugott helyeket még Veszprém belvárosában is, ahonnan közvilágítás ide, vagy oda, de kristálytisztán rálátunk a csillagos égboltra. Fotósunk ezzel kísérletezett hétvégén, hogy mire jutott, azt pedig megmutatjuk cikkünkben, amelynek a végén egy meglepetéssel is készülünk. 2023. augusztus 15. 10:46 Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei csillagászat Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei Augusztus 13-án, vasárnap hajnalban érkezik a Perseidák meteorraj, a csillaghulláshoz kapcsolódóan pedig megyénkben is több helyen vehetünk részt csillagászati bemutatókon. 2023. augusztus 2. 14:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.