2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Veszprémben ünnepelte negyedszázados jubileumát a Landesrat

2022. augusztus 3. 12:30
A magyarországi németek tánccsoportjait, zenekarait, kórusait összefogó országos szervezet a Veszprém Arénában rendezett gálát szombaton.

Az 1996-ban megalapított Landesrat (Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa) ernyőszervezetként fogja össze a német nemzetiség hagyományőrző kulturális csoportjait, szakmai programokkal segíti munkájukat és rendszeres minősítő rendezvényekkel segíti őket a színvonal megőrzésében. 

Fotó: LandesratFotó: Landesrat

Az ernyőszervezet 268 csoportot fog össze, ezeken keresztül mintegy 7500 fővel áll kapcsolatban. Különböző szekcióiban (az ének, a zene, a tánc, az egyházzene és az ifjúsági tagozat) együttműködhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, dalokat, koreográfiákat tanulhatnak egymástól az egyesületek.

Negyedszázados fennállásukat szombaton a Veszprém Arénában ünnepelték meg, ahol ötven tagegyesület lépett fel, mintegy demonstrálva a Landesrat közösséget összetartó, kultúraépítő szerepét és az ebben elért sikereket. 

vehir.hu

További cikkek

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.