2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Veszprémben ünnepelte negyedszázados jubileumát a Landesrat

2022. augusztus 3. 12:30
A magyarországi németek tánccsoportjait, zenekarait, kórusait összefogó országos szervezet a Veszprém Arénában rendezett gálát szombaton.

Az 1996-ban megalapított Landesrat (Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa) ernyőszervezetként fogja össze a német nemzetiség hagyományőrző kulturális csoportjait, szakmai programokkal segíti munkájukat és rendszeres minősítő rendezvényekkel segíti őket a színvonal megőrzésében. 

Fotó: LandesratFotó: Landesrat

Az ernyőszervezet 268 csoportot fog össze, ezeken keresztül mintegy 7500 fővel áll kapcsolatban. Különböző szekcióiban (az ének, a zene, a tánc, az egyházzene és az ifjúsági tagozat) együttműködhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, dalokat, koreográfiákat tanulhatnak egymástól az egyesületek.

Negyedszázados fennállásukat szombaton a Veszprém Arénában ünnepelték meg, ahol ötven tagegyesület lépett fel, mintegy demonstrálva a Landesrat közösséget összetartó, kultúraépítő szerepét és az ebben elért sikereket. 

vehir.hu

További cikkek

Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.
A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.