Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról

2022. augusztus 9. 13:38
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.

Nem sokkal déli 12 óra előtt érkezett a hír, hogy a tűzszerészek sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezeteket az egyetemnél talált II. világháborús légi bombából, ezzel hatástalanították a szerkezetet, a robbanótestet pedig előkészítették az elszállításra.

A helyszínen Gajdos Milán tájékoztatást adott arról, hogy a szovjet bombából két gyújtószerkezetet kellett kiemelnie a tűzszerészeknek, ami zökkenőmentesen sikerült nekik. Ezeket már a helyszínen megsemmisítették, a hatástalanított robbanótestet pedig az erre alkalmas teherautóra emelve és rögzítve felkészítették az elszállításra.

Ezután a honvédség gyűjtőhelyére viszik, ami egy lakott területtől és közutaktól távol eső, laza földszerkezetű terület, ahol egy előre kiásott robbanógödörbe teszik azt, majd betemetik és a föld alatt semmisítik meg a következő napokban. Ez egyébként a megszokott és bevett eljárás minden I. és II. világháborús bomba esetében.

Ami a veszprémi műveletet illeti, Gajdos Milán elmondta, a tűzszerészek munkája az ilyenkor általános rend szerint zajlott és zökkenőmentes volt.

A tűzszerész kiemelte, ha bárki olyan tárggyal találkozik, ami vélhetően egy régebbi bomba, ne érjen hozzá, hanem egyből a rendőrséget értesítse, akik szükség esetén kihívják a tűzszerészeket.

A most hatástalanított robbanótesttel nem sokkal a déli harangszó után elindult a tűzszerészek konvoja, mostanra már nincs a város közelében.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.