2023. február 7.
//
Tódor névnap

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról

2022. augusztus 9. 13:38
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.

Nem sokkal déli 12 óra előtt érkezett a hír, hogy a tűzszerészek sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezeteket az egyetemnél talált II. világháborús légi bombából, ezzel hatástalanították a szerkezetet, a robbanótestet pedig előkészítették az elszállításra.

A helyszínen Gajdos Milán tájékoztatást adott arról, hogy a szovjet bombából két gyújtószerkezetet kellett kiemelnie a tűzszerészeknek, ami zökkenőmentesen sikerült nekik. Ezeket már a helyszínen megsemmisítették, a hatástalanított robbanótestet pedig az erre alkalmas teherautóra emelve és rögzítve felkészítették az elszállításra.

Ezután a honvédség gyűjtőhelyére viszik, ami egy lakott területtől és közutaktól távol eső, laza földszerkezetű terület, ahol egy előre kiásott robbanógödörbe teszik azt, majd betemetik és a föld alatt semmisítik meg a következő napokban. Ez egyébként a megszokott és bevett eljárás minden I. és II. világháborús bomba esetében.

Ami a veszprémi műveletet illeti, Gajdos Milán elmondta, a tűzszerészek munkája az ilyenkor általános rend szerint zajlott és zökkenőmentes volt.

A tűzszerész kiemelte, ha bárki olyan tárggyal találkozik, ami vélhetően egy régebbi bomba, ne érjen hozzá, hanem egyből a rendőrséget értesítse, akik szükség esetén kihívják a tűzszerészeket.

A most hatástalanított robbanótesttel nem sokkal a déli harangszó után elindult a tűzszerészek konvoja, mostanra már nincs a város közelében.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Erős utórengések követhetik a mostani földmozgást Törökországban
Erős utórengések követhetik a mostani földmozgást Törökországban
Akár két-három évig is tarthatnak az utórengések a hétfői, Törökországot és Szíriát sújtó földmozgás után, és nem zárható ki, hogy ezek meghaladják a 6-os erősséget - mondta Tóth László szeizmológus a köztévében.
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk.
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hétfőn.
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Kollégánk, Simon Dani vezetésével pénteken 18 órakor kezdetét veszi a Jutasi Köztéren az Önarckép elnevezésű beszélgetősorozat, amelynek első vendége az ötvenhétszeres magyar válogatott futsalos, az 1. FC Veszprém csapatkapitánya Tatai József lesz.