2023. február 7.
//
Tódor névnap

A közösségeket ünnepelték a hétvégén

2022. augusztus 14. 4:00
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.

Amikor arról beszélünk, miért jár élen egy adott település, miért jó ott lakni, gyakran az olyan kézzelfogható dolgokra gondolunk elsőként, mint a szép környezet, a rendben tartott utak, a közbiztonság, az alapvető szolgáltatások biztosítása. Pedig minden hely igazi lelke valójában az ott élő közösségben rejlik: lehet akármilyen tetszetős egy település, rendelkezhet kiváló szociális intézményekkel, ha az ott élők nem tudnak egymással kapcsolódni, közösségként is működni.

Nemesvámosra ez szerencsére nem igaz. A település az elmúlt években sokat lépett előre, nemzetközi cégek ruháztak be itt, fejlődtek a szociális intézmények, nőtt a szórakozási lehetőségek, a kikapcsolódásra alkalmas terek száma is. Az újdonságok mellett pedig a régi hagyományok is élnek a faluban, akár egy olyan egyszerű, de fontos megmozdulásban is, mint a vámosi falunap, amikor a település apraja-nagyja összegyűlik, hogy együtt szórakozzanak.

A szervezők idén is gondoltak minden korosztályra: a gyerekeket mintegy tizenötféle program várta – többek közt körhinta, légvár, vízi dodzsem, bubi foci, állatsimogató –, délután a színpadon helyi tánccsoportok és zenekarok léptek fel, míg este országosan ismert előadók szolgáltatták a talpalávalót.

Sövényházi Balázs polgármester szerint a vámosiak már számítanak rá, hogy minden augusztusban megtartják a falunapot – az annyira bebetonozott program, hogy nem is tartják számon, hányadik alkalommal rendezik meg. Elsősorban a helyi családok miatt csinálják, hogy nekik nyújtsanak szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, kicsit megünnepelni magukat, de mostanra érkeznek a térség és a megye településeiről is, a Patak parkban pedig valóban együtt van mindenki.

A rendezvényre idén is kilátogatott Ovádi Péter, aki ugyancsak az összetartozás fontosságát emelte ki. Mint mondta, országgyűlési képviselőként gyakran az infrastrukturális fejlesztések vannak fókuszban, de nem szabad elfelejteni, hogy az intézményeket, a rendezvénytereket az embereknek építik, s egy-egy infrastrukturális fejlesztésnél talán fontosabbak ezek a közösségi terek, megmozdulások, ahol a falu meg tudja mutatni magát, s együtt lehet ünnepelni egymás sikereit.

Ezzel Bakonynána is tisztában van, ahol már tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos gombócfesztivált. Hogy mennyire szükség van erre, s milyen sikeres a rendezvény, azt jól mutatja, hogy egy ezer fős település mára képes több ezer fős rendezvényt tető alá hozni.

Ahol ráadásul a gombócon kívül is akad bőven „látványosság”, bár az sem rossz mulatság, ha az ember csak azért látogat ki, hogy végigkóstolja a különleges sós és édes gombócokat. Idén is megszervezték például a főzőversenyt, fellépett az Isztiméri Erdelweis Dalkör, a Mézengúzok gyermekzenekar, a Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület, valamint országos zenekarok, a vendégek kipróbálhatták a sétarepülést, a gyerekeket pedig kézműves játékok és lovaglási lehetőség is várta.

Képek
Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Rendkívüli állapotot hirdettek Törökországban – Magyar segélycsapatok indulnak – Már több mint hétezren meghaltak
Rendkívüli állapotot hirdettek Törökországban – Magyar segélycsapatok indulnak – Már több mint hétezren meghaltak
Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta tíz dél- és délkelet-törökországi tartományban.
Erős utórengések követhetik a mostani földmozgást Törökországban
Erős utórengések követhetik a mostani földmozgást Törökországban
Akár két-három évig is tarthatnak az utórengések a hétfői, Törökországot és Szíriát sújtó földmozgás után, és nem zárható ki, hogy ezek meghaladják a 6-os erősséget - mondta Tóth László szeizmológus a köztévében.
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk.
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hétfőn.
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.