2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért

Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.

A repülők védőszentje Szűz Mária, nem véletlen tehát, hogy Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én tartják Veszprémben is hagyományosan a veterán repülők és ejtőernyősök katonai megemlékezését, amelynek már 1993 óta a Táborállás parkban felállított katonai emlékmű adja a helyszínt.

Nem volt ez másképpen idén sem, hétfő délelőtt itt találkoztak a már nyugállományú és a még aktív katonai szervezetek képviselői, hogy megtartsák megemlékezésüket a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének szervezésében.

Az eseményen, ami a magyar himnusz, valamint a légierő induló felcsendülésével kezdődött jelen volt Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint Sági János, a magyar légierő nyugalmazott vezérőrnagya is, aki ünnepi beszédében kiemelte, a légtér védelme egy rendkívül bonyolult és összetett feladata a honvédségnek, ami számos lemondással és áldozattal jár, még békeidőben is.

Sági János utalt arra is, sajnos legtöbbször csak egymás közt emlékeznek meg hősi halottjaikra, holott fontos lenne, ha a társadalom szélesebb körétől is megkapnák a tiszteletet a szolgálat közben elhunytak, valamint a ma is aktív katonák, akik magas szakmai tudás mellett, ám számos lemondás és áldozat közepette végzik hivatásukat.

A megemlékezésen ezután felolvasták 30 olyan bajtársuk nevét, akik szolgálat közben estek el, majd Oláh Emil, ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze mondott imát az elhunytakért. Ezt követően Nagy Mihály, nyugállományú főtörzs szavalta el saját versét, melyben a katonai repülőket és ejtőernyősöket méltatta.

Az ünnepség végén a jelenlévők katonai díszőrség mellett megkoszorúzták az emlékművet, többek közt koszorút helyezett el Hegedűs Barbara, alpolgármester is a város képviseletében.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Körbefutották a lakótelepet
Körbefutották a lakótelepet
Először rendezett futóversenyt a Március 15. utcában az Agóra és a VEDAC szombaton.
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Újraindították a népszerű nemesvámosi vásárokat – a kezdeményezés előbb a covid, majd az agrárlogisztikai központ területén zajló beruházás miatt szünetelt. Ezentúl azonban kéthetente pénteken ismét összegyűlnek a település termelői és kézművesei.
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.