2023. március 22.
//
Beáta névnap

Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért

Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.

A repülők védőszentje Szűz Mária, nem véletlen tehát, hogy Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én tartják Veszprémben is hagyományosan a veterán repülők és ejtőernyősök katonai megemlékezését, amelynek már 1993 óta a Táborállás parkban felállított katonai emlékmű adja a helyszínt.

Nem volt ez másképpen idén sem, hétfő délelőtt itt találkoztak a már nyugállományú és a még aktív katonai szervezetek képviselői, hogy megtartsák megemlékezésüket a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének szervezésében.

Az eseményen, ami a magyar himnusz, valamint a légierő induló felcsendülésével kezdődött jelen volt Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint Sági János, a magyar légierő nyugalmazott vezérőrnagya is, aki ünnepi beszédében kiemelte, a légtér védelme egy rendkívül bonyolult és összetett feladata a honvédségnek, ami számos lemondással és áldozattal jár, még békeidőben is.

Sági János utalt arra is, sajnos legtöbbször csak egymás közt emlékeznek meg hősi halottjaikra, holott fontos lenne, ha a társadalom szélesebb körétől is megkapnák a tiszteletet a szolgálat közben elhunytak, valamint a ma is aktív katonák, akik magas szakmai tudás mellett, ám számos lemondás és áldozat közepette végzik hivatásukat.

A megemlékezésen ezután felolvasták 30 olyan bajtársuk nevét, akik szolgálat közben estek el, majd Oláh Emil, ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze mondott imát az elhunytakért. Ezt követően Nagy Mihály, nyugállományú főtörzs szavalta el saját versét, melyben a katonai repülőket és ejtőernyősöket méltatta.

Az ünnepség végén a jelenlévők katonai díszőrség mellett megkoszorúzták az emlékművet, többek közt koszorút helyezett el Hegedűs Barbara, alpolgármester is a város képviseletében.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.