2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért

Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.

A repülők védőszentje Szűz Mária, nem véletlen tehát, hogy Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én tartják Veszprémben is hagyományosan a veterán repülők és ejtőernyősök katonai megemlékezését, amelynek már 1993 óta a Táborállás parkban felállított katonai emlékmű adja a helyszínt.

Nem volt ez másképpen idén sem, hétfő délelőtt itt találkoztak a már nyugállományú és a még aktív katonai szervezetek képviselői, hogy megtartsák megemlékezésüket a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének szervezésében.

Az eseményen, ami a magyar himnusz, valamint a légierő induló felcsendülésével kezdődött jelen volt Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint Sági János, a magyar légierő nyugalmazott vezérőrnagya is, aki ünnepi beszédében kiemelte, a légtér védelme egy rendkívül bonyolult és összetett feladata a honvédségnek, ami számos lemondással és áldozattal jár, még békeidőben is.

Sági János utalt arra is, sajnos legtöbbször csak egymás közt emlékeznek meg hősi halottjaikra, holott fontos lenne, ha a társadalom szélesebb körétől is megkapnák a tiszteletet a szolgálat közben elhunytak, valamint a ma is aktív katonák, akik magas szakmai tudás mellett, ám számos lemondás és áldozat közepette végzik hivatásukat.

A megemlékezésen ezután felolvasták 30 olyan bajtársuk nevét, akik szolgálat közben estek el, majd Oláh Emil, ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze mondott imát az elhunytakért. Ezt követően Nagy Mihály, nyugállományú főtörzs szavalta el saját versét, melyben a katonai repülőket és ejtőernyősöket méltatta.

Az ünnepség végén a jelenlévők katonai díszőrség mellett megkoszorúzták az emlékművet, többek közt koszorút helyezett el Hegedűs Barbara, alpolgármester is a város képviseletében.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.