Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában

2022. augusztus 19. 4:00
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.

Nem mindennapi látvány fogadja azokat, akik a Veszprém Aréna irányába gyalog az aluljárón át mennek, hiszen egy úgynevezett mural díszíti egyik falát. A kezdeményezés a Street Meets Art projekt révén valósult meg, melynek keretén belül cseh művészek, illusztrátorok, képzőművészek, dizájnerek és képregényrajzolók teszik színesebbé a különböző városok köztereit.

A falfestmény tematikáját az összetartozás, valamint az együttműködés szükségessége, megélése adja. A szomszédság-közösség-kölcsönösség hármasa szintén üzenete a projektnek.

Az érdeklődők a cseh Lustr elnevezésű nemzetközi illusztrációs és képregényfesztivállal létrehozott együttműködés révén 11 olyan országban gyönyörködhetnek a felfestményekben, ahol Cseh Centrumok működnek. Közéjük tartozik tehát Magyarország is, azon belül pedig a királynék városára esett a választás.

A veszprémi alkotásban több szívmelengető dolog is felbukkan, többek között például Mézga Géza, de a fővárosok megnevezése mellett a Balaton sem maradhatott ki.

Az alkotó Jakub egyébként nem csupán a képzőművészettel foglalkozik, de életében központi szerepet játszik a zene, hiszen Dj-ként dolgozik.  

A város nevében Csík Richárd, önkormányzati képviselő köszöntötte a művészt, valamint a budapesti Cseh Centrum igazgatóját, Gál Adélt. Kiemelte, a közreműködésért köszönet jár az EKF, valamint a Művészetek Háza Veszprém csapatának is. Csík büszkén összegezte a Veszprémben eddig elkészült murálokat, mely munkákat leginkább Ovádi Péter támogatott, és elkészülésük óta nagy sikerrel díszítik a város különböző pontjait. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. 2024. április 19. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.