2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt

2022. augusztus 19. 15:09
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.

Elsőként Kanász-Nagy Máté szólalt fel. Pártja az augusztus elején kiadott fakivágással kapcsolatos kormányrendeltre reagálva petíciót indított, és demonstrációt szervezett az új szabályok ellen. A zöld párt ezúttal határozati javaslatban kezdeményezi a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet visszavonását, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Illusztráció: Kai Bossom on UnsplashIllusztráció: Kai Bossom on Unsplash

Részleges sikernek könyvelik el, hogy kedden miniszteri utasításban tiltották meg a védett erdők tarvágását, de ez sem jelent teljeskörű megoldást. Az LMP képviselője úgy fogalmazott, problematikus, hogy a miniszteri utasítás nem nyúl hozzá a kormányrendelethez, így továbbra is lehetővé teszik, hogy vegetációs időszakban végezzenek fakitermelést.

Fotó: Simon DaniFotó: Simon Dani

Az LMP beadványában azt kéri, hogy a testület mondja ki a rendelet alaptörvényellenességét. Gerstmár Ferenc a fokozott fakivágás helyett a magyarországi lakóingatlanok hőszigetelését tartja jó válasznak az energiaválságra. A szigetelési program több ezer munkahely létrehozását igényli, ez a zöld fordulat pedig tartósan csökkentené a rezsikiadásokat és védené a klímát.

Szabó Eszter