2022. december 7.
//
Ambrus névnap

Újra Nyugdíjas Egyetem Veszprémben!

2022. augusztus 25. 14:10
Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
A Nyugdíjas Egyetem harmadik szemesztere nagy lendülettel tért vissza a nyugdíjasok valamint a szervezők életébe. Óriási érdeklődés előzte meg az eseményt, hiszen a járvány okozta korlátozások miatt két évig nem volt lehetőség az esemény megszervezésére.

A korábbi szemeszter „hallgatói” izgatottan várták, hogy újra kinyissa kapuit a népszerű Nyugdíjas Egyetem. Az előzetes regisztrációból kiderült, hogy szép számmal voltak új érdeklődők is, ami külön öröm a szervezők, a Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet munkatársai számára.   

A hosszú szünet után az esemény megálmodói, alapítói dr. Kővári Edit és Dolgos Attila köszöntötték a népes hallgatóságot. Kiemelték mennyire fontos a korosztály számára az edukáció és a folyamatos közösségépítés. A főszervezők biztosították a résztvevőket a további rendezvényekről, amelyek közül már több elérhető a megye másik városaiban is, nem csak a megyeszékhelyen. Ilyen például a GEN-Kapocs sorozat, amely legközelebb Ajkára látogat.

Fotó: Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas SzövetkezetFotó: Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

A tematika – hasonlóan a korábbi évekhez – kettő részből állt.

Az első részben hallhattunk a „Zaj - a (nem) csendes gyilkos” témában egy napjainkban igencsak aktuális előadást, melyet dr. Domokos Endre igazgató egyetemi docens tett izgalmassá interaktív módon. Feltérképezhettük városunk zajszennyezettségét és a saját hallásunkat is jobban megismerhettük. Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Kar kutató-fejlesztőközpont vezetője. Több mint 30 éve kutatja a környezet védelmét szolgáló megoldásokat. Fő kutatási területe a környezetmodellezés és a térinformatika.

A rendhagyó zajos játékelemek után frissítő szünet következett, mely alatt a hallgatók megszerezhették az első leckekönyv aláírásukat, amit dr. Kővári Edit docens és Dolgos Attila a Szomszédok Szövetkezet elnöke igazolt.

Fotó: Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas SzövetkezetFotó: Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Visszatérve a szünetről lágyabb hangokkal telt meg a Pannon Egyetem aulája.

Az előadást a Gizella Nőikar követte.  A 2018-ban Veszprém megyei Prima-díjjal kitüntetett kórus rendszeresen közreműködik városi ünnepségeken, fesztiválokon. Nagy örömmel fogadták őket a nyugdíjas hallgatók, akik felismerhették például a „John Hilton: You Lovers that have loves” című darabot.

A rendezvénysorozat célja a tudásvágy fenntartása, kielégítése mellett olyan szociális tér biztosítása, ahol a rendezvény részvevői új kapcsolatokat építhetnek, pár órára kiszakadhatnak a mindennapi rutinból.  A következő alkalom október 12-én lesz, ahol újabb érdekes előadások és kulturális programok várják a hallgatókat. Érdemes lesz a teljes szemesztert végigtanulni, hiszen a szervezők értékes nyereményeket sorsolnak ki a végzettek között.

vehir.hu