Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A Balaton Bútor faanyagából készítenek óriás hullám szobrot a köveskáli táborban

2022. augusztus 28. 11:38 // Forrás: HybridCycle
Az augusztus 16-án indult tábor a héten a végéhez ért Köveskálon. A HybridArt Camp a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával, a Tiszta Balaton tiszta művészet fenntartható-művészeti projekt részeként, immár második éve kínált ingyenes alkotótábori lehetőséget fiataloknak, akik 10 nap alatt ismerkedhetnek meg a hulladék alapanyagú művészet módszereivel és a közös alkotás örömével egy tapasztalt művész mentor segítségével. Idén az ismert szobrászművész, Békési Ervin koncepciója alapján készült a látványos installáció.

A program célja, hogy a résztvevők lehetőséget kapjanak a lokális környezeti problémák megismerésére az inspiráló helyszínen töltött idő alatt, illetve lehetőséget kapjanak a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítésére.

A szervezők olyan fiatal művészek jelentkezését várták, akiket érdekel a zero-waste movement, a környezetvédelem, illetve a klímaválság aktuális kérdései és mindezt szívesen meg is mutatják egy egyedi művészeti akció keretében.

A hulladékban rejlő lehetőséget és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni az anyagokat a körforgásba. Ez a szemlélet jelenik meg a HybridCycle céljai között is, így a tábor tematikáját tekintve különösen fontos, hogy a résztvevők végigkövethessék a hulladék útját a keletkezéstől, az újrahasznosítás lehetőségein át, egészen a művészeti, upcycling programokig.

A 2022-es tábor egyik kiemelt együttműködő partnere a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor. A táborozók augusztus 17-én egy izgalmas gyárlátogatás során alaposabban megismerhették a bútorgyártás folyamatát, a gyár fenntarthatósági célkitűzéseit, design elméleteit és végigkövethették, hogyan lesz a fából minőségi design bútor. Az ArtCamp részeként pedig a 10 nap alatt az is kiderült, hogy a gyártás során keletkező hulladékból egy közös alkotói projekt eredményeként hogyan születhet egy műalkotás. A fiatalok, Békési Ervin ötlete alapján művészeti alapanyagként gondolhatták újra a főként fa alapú hulladékot.

A tematika teret ad a hosszútávú gondolkozás, a tudatos fogyasztás és az újrahasznosítás kérdéskörére való reflexióra, és e gondolatok fontosságának erősítésére minél szélesebb körben.

A Hybridart Management első fenntarthatóság fókuszú alkotótáborát 2016- ban Pannonhalmán indította. A táborokban készült már több mint 4000 műanyag PET palackból 4 méter magas dinoszauruszt formázó installáció, hatalmas lófejeket formázó hulladék-szobor, tengeri halakat mintázó szoborcsoport, valamint egy sakkfigurákat ábrázoló sakk-matt helyzetet is megvalósítottunk több ezer alumínium doboz felhasználásával. A tavalyi tábor középpontjában, már a Tiszta Balaton, tiszta művészet 2021-es programjainak részeként, a visszagyűjtött alapanyagokból álló (PET-palackok, fesztiválokon hátrahagyott sátrak, alumínium dobozok, kupakok, balatoni borászatok parafadugói stb.) Collabyrinth installáció került, ami korunk egyik legsürgetőbben megoldásra váró problémájára, a hulladék kezelésének kérdésére reflektált.

A 2022-es tábor művészeti vezetője, Békési Ervin a Balaton Bútor fa alapanyagainak válogatása közben elmondta, hogy a táborban egy 3 méteres fiktív tájképet hoznak létre, amely egy önmaga alá forduló hullám. A koncepcióban a hullám mindkét dimenziója megnyílik, ezért két tájképet tudnak elhelyezni egy installáción belül, amik reflektálnak a jelenlegi helyzetre.

“Reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára és a globális válságra, de mindezt egy esztétikus köntösben fogjuk megjeleníteni” - fogalmazott a művész.

Az alkotótáborok ideje alatt születő alkotások az elmúlt években több hazai és gyakran külföldi helyszíneken, városokban, programokon is bemutatkozhattak a környezettudatosság és a szemléletformálás jegyében. A tábori művek közül több szerepelt Dubajban, budapesti és balatoni forgalmas köztereken, popup kiállítóterekben és neves rendezvényeken, mint például a Brain Bar Budapest és az Art Market Budapest.

Az idén készülő alkotást elsősorban Veszprémben, a Balatonnál, majd Budapesten, valamint további meglepetés helyszínen is bemutatják.

Hybrid Cycle on Instagram: "@ervinbekesi mesélt nekünk az alapanyagok gyűjtése közben, a 2022-es Hybridart Campre tervezett műalkotás koncepciójáról. 🌊🎨 Az installáció elkészítéséhez a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében a @balatonbutor gyártási folyamatai során megmaradt faanyagát használják a résztvevő művészek.♻️ A @veszprembalaton2023 támogatásával megvalósuló Tiszta Balaton tiszta művészet programsorozat minden elemével célunk erősíteni a környezetvédelem, fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát!💚 #hybridartcamp2022 #tisztabalatontisztamuveszet #recycling #trashart #art #artwork #artcamp #artist #sustainability #sustainableart #design #sculpture #veb2023"

Hybrid Cycle shared a post on Instagram: "@ervinbekesi mesélt nekünk az alapanyagok gyűjtése közben, a 2022-es Hybridart Campre tervezett műalkotás koncepciójáról. 🌊🎨 Az installáció elkészítéséhez a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében a @balatonbutor gyártási folyamatai során megmaradt faanyagát használják a résztvevő művészek.♻️ A @veszprembalaton2023 támogatásával megvalósuló Tiszta Balaton tiszta művészet programsorozat minden elemével célunk erősíteni a környezetvédelem, fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát!💚 #hybridartcamp2022 #tisztabalatontisztamuveszet #recycling #trashart #art #artwork #artcamp #artist #sustainability #sustainableart #design #sculpture #veb2023".

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.