2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál

2022. augusztus 27. 12:27
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

FRISSÍTÉS: A vasárnapra tervezett romkoncertet az időjárásra való tekintettel egy héttel később tudják megtartani! Helyszín és a módosított kezdési időpont: 2022. szeptember 4. vasárnap – 20.00-21.30, Boldogasszony templomrom, 8244 Dörgicse Kisdörgicse, Diófa utca 12.

 

A dörgicsei Boldogasszony templomban augusztus 28-án nyolc órától Prieger Zsolt három színésznővel, Bakonyi Alexával, Szamosi Zsófiával és Magyar Borival tölti meg a romokat művészettel. Az Anima Sound System vezetője a romkoncert műfajáról kérdésünkre így fogalmazott:

„A romkoncert egy nagyon jó találmány: miképp lehet életet lehelni régi struktúrákba, hogy lehet szakralizálni archaikus tereket, miképp lehet vibrálást vinni a tetszhalálba, ezek számomra nagyon izgalmas témák.

Szamosi Zsófia, Bakonyi Alexa és Magyar Bori társaságában pedig azt mutatjuk meg augusztus 28-án vasárnap Dörgicsén, hogy sokszor több száz éves szövegek mennyire modernek és avantgárdak úgy, hogy közben szórakoztatóak, humorosak is tudnak lenni.”

Prieger Zsolt legújabb előadása a női karizma fogalmát járja körül a szakralitás fényénél. Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt, köztük írástudatlan, leveleiket és tanításaikat akárcsak tollbamondó nők és asszonyok? A zenész erről a következőképpen beszélt: "A szentek világképe, főképp az érzékeny, "antennás", kihegyezett idegrendszerű női szenteké, minden korban aktuális.

Olyan finomsággal vagy éppen brutális érzékenységgel írják le Isten és ember kapcsolatát, az univerzum szépségét, az emberi lélek mélységét, vagy éppen hiányosságait, bűnre való hajlamát, hogy azt bármelyik modern egzisztencialista filozófus megirigyelheti.

Ráadásul ezek mind gyönyörű szövegek, Szienai Szent Katalin vagy Hildegard von Bingen fantasztikus stiliszták voltak, Edith Stein a filozófia nagyasszonya, vagy csak a számomra szent - tehát egyházilag véletlenül sem kanonizált - Simone Weil is lenyűgöző nyelvi akrobata."

Zsolt már számos irodalmi-zenés előadást hozott tető alá az elmúlt két évben. Pilinszky és Hamvas, Mészöly, Térey János és Bob Dylan életműve csak látszólag távoli területek, mindegyiket összeköti a művészi innováció és a spiritualitás. Mindegyik előadáshoz speciális zenét ír, vagy válogat, mixel vagy komponálok társaival. Legújabb darabja a női szentek világába kalauzol el.

Az előadásra itt lehet regisztrálni. 

Szabó Eszter

További cikkek

Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.
Szót érteni a tündékkel is
Szót érteni a tündékkel is
Ilya lúme ná ammára i nólelva yantyáren, yea cenuvalve parie sina ve tyalie.