Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál

2022. augusztus 27. 12:27
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

FRISSÍTÉS: A vasárnapra tervezett romkoncertet az időjárásra való tekintettel egy héttel később tudják megtartani! Helyszín és a módosított kezdési időpont: 2022. szeptember 4. vasárnap – 20.00-21.30, Boldogasszony templomrom, 8244 Dörgicse Kisdörgicse, Diófa utca 12.

 

A dörgicsei Boldogasszony templomban augusztus 28-án nyolc órától Prieger Zsolt három színésznővel, Bakonyi Alexával, Szamosi Zsófiával és Magyar Borival tölti meg a romokat művészettel. Az Anima Sound System vezetője a romkoncert műfajáról kérdésünkre így fogalmazott:

„A romkoncert egy nagyon jó találmány: miképp lehet életet lehelni régi struktúrákba, hogy lehet szakralizálni archaikus tereket, miképp lehet vibrálást vinni a tetszhalálba, ezek számomra nagyon izgalmas témák.

Szamosi Zsófia, Bakonyi Alexa és Magyar Bori társaságában pedig azt mutatjuk meg augusztus 28-án vasárnap Dörgicsén, hogy sokszor több száz éves szövegek mennyire modernek és avantgárdak úgy, hogy közben szórakoztatóak, humorosak is tudnak lenni.”

Prieger Zsolt legújabb előadása a női karizma fogalmát járja körül a szakralitás fényénél. Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt, köztük írástudatlan, leveleiket és tanításaikat akárcsak tollbamondó nők és asszonyok? A zenész erről a következőképpen beszélt: "A szentek világképe, főképp az érzékeny, "antennás", kihegyezett idegrendszerű női szenteké, minden korban aktuális.

Olyan finomsággal vagy éppen brutális érzékenységgel írják le Isten és ember kapcsolatát, az univerzum szépségét, az emberi lélek mélységét, vagy éppen hiányosságait, bűnre való hajlamát, hogy azt bármelyik modern egzisztencialista filozófus megirigyelheti.

Ráadásul ezek mind gyönyörű szövegek, Szienai Szent Katalin vagy Hildegard von Bingen fantasztikus stiliszták voltak, Edith Stein a filozófia nagyasszonya, vagy csak a számomra szent - tehát egyházilag véletlenül sem kanonizált - Simone Weil is lenyűgöző nyelvi akrobata."

Zsolt már számos irodalmi-zenés előadást hozott tető alá az elmúlt két évben. Pilinszky és Hamvas, Mészöly, Térey János és Bob Dylan életműve csak látszólag távoli területek, mindegyiket összeköti a művészi innováció és a spiritualitás. Mindegyik előadáshoz speciális zenét ír, vagy válogat, mixel vagy komponálok társaival. Legújabb darabja a női szentek világába kalauzol el.

Az előadásra itt lehet regisztrálni. 

Szabó Eszter
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.