Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál

2022. augusztus 27. 12:27
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

FRISSÍTÉS: A vasárnapra tervezett romkoncertet az időjárásra való tekintettel egy héttel később tudják megtartani! Helyszín és a módosított kezdési időpont: 2022. szeptember 4. vasárnap – 20.00-21.30, Boldogasszony templomrom, 8244 Dörgicse Kisdörgicse, Diófa utca 12.

 

A dörgicsei Boldogasszony templomban augusztus 28-án nyolc órától Prieger Zsolt három színésznővel, Bakonyi Alexával, Szamosi Zsófiával és Magyar Borival tölti meg a romokat művészettel. Az Anima Sound System vezetője a romkoncert műfajáról kérdésünkre így fogalmazott:

„A romkoncert egy nagyon jó találmány: miképp lehet életet lehelni régi struktúrákba, hogy lehet szakralizálni archaikus tereket, miképp lehet vibrálást vinni a tetszhalálba, ezek számomra nagyon izgalmas témák.

Szamosi Zsófia, Bakonyi Alexa és Magyar Bori társaságában pedig azt mutatjuk meg augusztus 28-án vasárnap Dörgicsén, hogy sokszor több száz éves szövegek mennyire modernek és avantgárdak úgy, hogy közben szórakoztatóak, humorosak is tudnak lenni.”

Prieger Zsolt legújabb előadása a női karizma fogalmát járja körül a szakralitás fényénél. Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt, köztük írástudatlan, leveleiket és tanításaikat akárcsak tollbamondó nők és asszonyok? A zenész erről a következőképpen beszélt: "A szentek világképe, főképp az érzékeny, "antennás", kihegyezett idegrendszerű női szenteké, minden korban aktuális.

Olyan finomsággal vagy éppen brutális érzékenységgel írják le Isten és ember kapcsolatát, az univerzum szépségét, az emberi lélek mélységét, vagy éppen hiányosságait, bűnre való hajlamát, hogy azt bármelyik modern egzisztencialista filozófus megirigyelheti.

Ráadásul ezek mind gyönyörű szövegek, Szienai Szent Katalin vagy Hildegard von Bingen fantasztikus stiliszták voltak, Edith Stein a filozófia nagyasszonya, vagy csak a számomra szent - tehát egyházilag véletlenül sem kanonizált - Simone Weil is lenyűgöző nyelvi akrobata."

Zsolt már számos irodalmi-zenés előadást hozott tető alá az elmúlt két évben. Pilinszky és Hamvas, Mészöly, Térey János és Bob Dylan életműve csak látszólag távoli területek, mindegyiket összeköti a művészi innováció és a spiritualitás. Mindegyik előadáshoz speciális zenét ír, vagy válogat, mixel vagy komponálok társaival. Legújabb darabja a női szentek világába kalauzol el.

Az előadásra itt lehet regisztrálni. 

Szabó Eszter
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. szeptember 29. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.