2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Ismét becsengettek

A nyár utolsó napján a hivatalos tanévnyitó ünnepségekkel megkezdődött a 2022/23-as tanév. A Kossuth Lajos Általános Iskola tanévnyitóján jártunk.

Szeptember elseje eljövetele még azoknak is mindig egy különleges pillanat, akik már nem tartoznak az iskola kötelékébe. Hát még azoknak, akiknek ilyenkor becsengetnek! Véget érnek a könnyed nyári napok, ismét fel kell venni a megszokott rutint, sokaknak pedig ez egy teljesen új időszak kezdete.

Kiváltképp azoknak, akik először lépik át az iskola kapuját. Félelemmel vegyes izgatottság lesz úrrá ilyenkor a gyerekeken, ahogy azonban Nagyné Czaun Marianna, a Kossuth iskola igazgatója is biztatott évnyitó beszédében, nem kell megijedni: a most első osztályba lépőket nemcsak a tanulás várja, az írás, olvasás, a számtan elsajátítása, hanem számos felejthetetlen élmény és örökre szóló barátság is. „Az iskola olyan kapaszkodót fog jelenteni nektek az életben, ahova mindig öröm lesz visszatérni, és ahol mindig egy összetartó közösség fog várni titeket” – hangsúlyozta.

Persze, nemcsak a gyerekek izgulnak ilyenkor. Az aggodalmak ott vannak a szülőkben is, ami természetes, ám ha képesek a pedagógusokkal együtt szövetségben együttműködni, garantált, hogy a kisdiákokból a nyolc év alatt okos, ügyes és tisztelettudó fiatalok válnak.

Ám ez az időszak azoknak is különleges, akik most válnak az iskola rangidős diákjaivá. A rang természetesen felelősséget is jelent, hiszen példát kell mutatni, ráadásul a nyolcadikosokra egyébként is érdekes, mozgalmas év vár: el kell dönteniük, hol szeretnének továbbtanulni, s fel kell készülniük a felvételire. Az igazgatónő azonban emlékeztetett: „nagyon fontos, hogy soha ne azzal mérjétek magatokat, amit eddig elértetek, hanem azzal, amit elérhettek képességeitekkel, szorgalmatokkal és nem kevés akarattal.”

Most nem a pihenés időszaka jön – arra, a hosszabb lazításra ismét tíz hónapot kell várni, s ezalatt rengeteg a tennivaló. Számos kihívással kell szembenézni, hiszen bár kívülről nézve úgy tűnhet, minden tanév ugyanolyan, az elmúlt évek bizonyították, ez nagyon nem így van. Sok munkára, kitartásra és erőfeszítésre van szükség, hiszen ahogy Danny R. McBride is mondta, „a siker nem fogja lejjebb adni, ezért nekünk kell felemelkedni hozzá.” Ha azonban nem adjuk fel a harcot, minden egyes nap hozhat sikereket. Legyen ez az új tanév jelszava: Küzdjünk meg mindennap a sikereinkért!

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.