Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gulyás: negyedével csökkentik az állami intézmények fogyasztását, az erdészetektől vehet fát a lakosság

2022. szeptember 8. 11:21 // Forrás: MTI
Magán kezdi a spórolást az állam, miközben a lakosság a tüzépeknél olcsóbban vehet rönkfát az erdészetektől.

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a kormány magán kezdi a takarékoskodást, amely azonban nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket. A miniszter értékelése szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket – mondta.

Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány.  A miniszter a kormányinfón azt mondta, az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő.  Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak. A jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni fejtés esetén, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi.

Gulyás Gergely a termelési láncok fenntartásával indokolta, hogy az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak támogatási programot dolgoznak ki a gázra és a villanyra. Megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztóknak nem változik. A kormány programot indít, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el - közölte a miniszter.

Mindeközben Orbán Viktor egy másik rendezvényen azt mondta: nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés. "Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is", vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem.  Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet - jelentette ki.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.