Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban

2022. szeptember 12. 14:58
Egyszerre jelent kikapcsolódást a természet sűrűjében, valamint kínálja az elmerülést a könyvek izgalmas világában az az egyedülálló projekt, amit az ajkai Csingervölgyben valósítottak meg nemrég. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával felépült a Bakony első olvasókabinja.

Nem messze az ajkai bányászati múzeumtól, az erdei útról letérve a fák között egy különös objektummal találkozhatnak a túrázók. A fából készült 5 méter magas, ám csupán 1,5 méter széles kabin a MOME oktatóinak és hallgatóinak a terveit és munkáját dicséri, küldetése pedig jóval több annál, hogy menedékként szolgáljon a túrázóknak.

Ugyanis azon kívül, hogy a kunyhó belsejében 6 egyszerű fekvőhely is ki van alakítva, másfél emelet magasságban könyvespolcok sorakoznak egymás mellett, mindez az erdő mélyén.

A projekt egy helyi összefogásnak az eredménye, amelyben kiemelt szerepet kapott a VEB 2023 EKF program, azon belül is az irodalom kulturális ágazata, hiszen, ahogy Ugron Zsolna, az EKF program irodalmi koncepciójának kidolgozója a pénteki átadón megfogalmazta, a saját eszközeikkel, kézzel foghatóan szerették volna közelebb hozni az emberekhez a természetet és ezzel együtt az irodalmat.

Ennek az ötletnek lett az eredménye az új erdei olvasókabin, amit az EKF partnere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói és diákjai terveztek, helyben pedig az ajkai önkormányzat, valamint a Kristály-völgy Egyesület segített a megvalósításban.

A faszerkezetű építmény küllemében tökéletesen beleillik a környezetbe, már-már keresni a sűrű fák között, mindez az egységesség egy hosszú tervezői munka eredménye.

Utóbiról az átadón Baló Dániel, építész, a MOME egyetemi oktatója beszélt, aki elmondta, hogy egy éven át dolgoztak a terveken, először egy ötletpályázatot hirdettek hallgatóik között, majd a nyertes koncepción dolgoztak tovább immáron közösen. A nyertes tervek Formanek Liza és Fazekas Imola, MOME-hallgatók kreativitását dicsérik. A tervezés után az építési munkák csupán egy hétig tartottak, de így is napi 10-12 órát dolgoztak a kabinon, amely 5 méter magas, 1,5 méter széles és 6 méter hosszú lett, a fa elemeket pedig különleges égetéssel tették még természetesebbé. Belül a könyvespolcok mellett 3-3 egyszerű fekvőhely lett kialakítva, ezek arra szolgálnak, hogy a túrázók akár hálózsákban megpihenhessenek az épületben, vagy csupán elvonuljanak a könyvekkel együtt pár órára a világ elől. Belül egyébként közel 40 m2 könyvespolcot építettek meg.

Az átadón jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki hangsúlyozta, a hosszú távú céljuk az, hogy a régió Európa kreatív iparának központja legyen, ebben pedig az ilyen kezdeményezések is segítenek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a mostani olvasókabin nem csupán az elvonulást és pihenést fogja szolgálni, hanem segít azoknak az embereknek az egymásra találásban, akiket összeköt a természet és az irodalom iránti szenvedélyük.

Az átadón a miniszter mellett Schwartz Béla, Ajka polgármestere is köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek, valamint emlékeztetett arra, hogy Ajka a magyar irodalomban is fontos szerepet játszott, hiszen például Fekete István ide vonult el alkotás közben, az író állítólag szeretett egyedül, magányosan írni, idézte fel a polgármester.

A VEB 2023 program összesen 6,5 millió forinttal támogatta a projektet, ami illeszkedik ahhoz a céljához a programnak, hogy különböző rendhagyó tereken tudjanak megjelenni irodalommal, színházzal, vagy éppen zenével. Erről már Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere mesélt a helyszínen, aki még hozzátette, hogy az olvasókabin tökéletes kapcsolatot nyújt a természet és a kultúra között az egyéneknek, de később kisebb közösségeknek is, hiszen az üzemeltető egyesületnek már tervei közt szerepel, hogy iskolai programokat szervezzenek ide, olvasóköröket alapítsanak, vagy jógaközösségeknek szolgáljon meghitt helyszínéül ez az olvasókabin.

 

Képek: VEB2023

Hajas Bálint
további cikkek
Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. ma 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.