Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három évtizede képviselik a nyugdíjasokat és vállalnak szerepet Veszprém fejlődésében

2022. szeptember 14. 16:27
Harminc éve működik Veszprémben a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete. A civil szervezet a jubileum alkalmából a három évtized eseményeit felelevenítő ünnepséget tartott szerda délelőtt az Agóra Kulturális Központban.

Az eseményen jelen volt a város szinte összes nyugdíjas klubjának képviselője és a tagok közül is többen, valamint Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is személyesen látogatott el az eseményre.

Az ünnepség kezdetén felidézték a harminc év mérföldköveit, ebben korabeli újságcikkek segítettek, egészen az 1992-es alapítástól indulva.

Ezt követően Török Lajos, az egyesület elnöke tartott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy kezdetben azért alapították meg a szervezetet, hogy segítsék a rászoruló nyugdíjas társaikat, képviseljék az ő érdekeiket a döntéshozók előtt.

Később ez az együttműködés a városi és állami vezetőkkel még szorosabbra fűződött és ahogy Török Lajos fogalmazott, ma inkább a párbeszéden, együttműködésen alapul ez a kapcsolat, legalábbis itt Veszprémben. Utalva ezzel arra, hogy országos szinten már nem ennyire jó a helyzet, a nyugdíjas társadalom sokszor megosztott, a nyugdíjas szervezetek pedig elkülönülve dolgoznak, így az érdekképviselet sem olyan erős, mint Veszprémben.

Az elnök beszédében a jövőről is beszélt, jó tanácsként pedig azt mondta,

az életkor előrehaladása ne a veszteségek halmozódását jelentse, hanem esélyeket az alkalmazkodásra, változásra, az új élmények és örömforrás megtalálására.

Az ünnepségen nem feledkeztek meg megemlékezni azokról a társaikról sem, akik már nincsenek ezen a világon, előttük néma főhajtással tisztelegtek.

Ezt követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a megjelenteket, ő két dolgot emelt ki, amiért mindig hálásak lesznek a veszprémiek a nyugdíjas társaiknak. Egyrészről ők fektették le az alapjait a mai Veszprémnek, az ő kezük munkáját is dicséri mindaz, ami ma körülvesz, másrészről pedig példát mutatnak abból, hogy az aktív évek után is lehet tevékenyen, tettre készen közreműködni a város kulturális életében.

A polgármester ezzel arra utalt, hogy a kezdeti érdekvédelmi szervezet ma már ezen a tevékenységén túl tevékeny résztvevője a városi eseményeknek is, tehát munkájuk minden veszprémihez szól, nem csupán a nyugdíjasoknak.

A beszédek és visszaemlékezések után elismeréseket adtak át azoknak a tagjaiknak, akik valamely veszprémi nyugdíjas klubban példaértékű munkát végeztek, vagy végeznek ma is, majd a pohárköszöntő előtt a Csermák Antal Zeneiskola tanárai és növendékei adtak egy rövidebb koncertet a megjelenteknek.

Az ünnepség zárásaként a tagok egy közös koccintással ünnepelték az elmúlt harminc évet ahol Ovádi Péter mondott pohárköszöntőt. A képviselő amellett, hogy kifejezte háláját a veszprémi nyugdíjasoknak, felidzte Szente József, a szervezet egykori elnökének az emlékét is, aki pár éve hunyt el, de előtte sok olyan programot alapozott meg, amelyek ma is meghatározóak a veszprémi nyugdíjas szervezetek életében.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.