2023. március 24.
//
Gábor névnap

Október közepéig várják a helyi kulturális és közösségi élet felpörgetéséhez a pályázatokat

2022. szeptember 16. 11:42
Újabb közösségek csatlakozhatnak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz: ezúttal egy teljesen új koncepciójú pályázati sorozat nyílik meg a csatlakozott települések legkisebb közösségei számára. Összesen 4 alkalommal - elsőként október 15-ig - lehet pályázatot benyújtani a kulturális és közösségi élet felélénkítéséhez. A minipályázat villámgyors és egyszerű: különlegessége, hogy a nyertes pályázatokat önkéntes, lakossági zsűri választja ki.

A korábban megjelent tematikus felhívásokra beérkezett és elbírált pályázatok alapján már döntő részt összeállt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jövő évi programsorozata, amely színes kulturális forgatagot hoz Veszprémben és a csatlakozott 116 településen. A programsorozat teljessé tételéhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program most a régió helyi kis- és mikroközösségeinek csatlakozását is várja. A Minipályázatok elindításával egy olyan új pályázati modellt hozunk be Veszprém és a Bakony-Balaton régió életébe, amely több vonatkozásban is újszerű. Egyrészt igyekeztek a pályázatokra jellemző adminisztrációs terhet a lehető legalacsonyabban tartani, másrészt pedig a nyertes pályázatokról szóló döntést egy önkéntes alapon szerveződő zsűri kezébe adják, akik a közösségi döntéshozatal módszertana szerint döntenek. Olyan kisléptékű ötletekkel lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. Sokszor csak néhány százezer forint hiányzik ahhoz, hogy egy-egy régóta dédelgetett álmot megvalósítsunk, és pont ez a lépték az, amelyet sok más pályázatos program nem tud kezelni.

Az első fordulóban 2022. december 1. és 2023. március 31. között megvalósuló művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket várnak, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

A 350 ezer forint támogatásra egy egyszerű online űrlap kitöltésével lehet ezen a címen: https://veszprembalaton2023.hu/palyazat/minipalyazat-1-fordulo . A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert régiós, valamint online konzultációkkal is segíteni fogják. 

 

A helyszíni tanácsadás, konzultáció alkalmai:
szeptember 20. 16 óra – Balatonfűzfő, Fűzfőfürdői közösségi tér (József Attila u. 12.)
szeptember 22. 16:30 – Balatonfenyves, Községháza nagyterme (Kölcsey u. 27.)
szeptember 27. 16 óra – Vonyarcvashegy, Művelődési ház (Fő utca 64.)
szeptember 29. 16 óra – Szentantalfa, Faluház, (Kút u. 1-5.)

 

A pályázatokról újszerű módon, közösségi zsűrik döntenek majd, amelyekbe ugyancsak várjuk az önkénteses tagok jelentkezését a  https://veb2023.typeform.com/minipalyazat címen. A zsűri kellemes környezetben, Balatonszőlősön, egy érdekes és játékos folyamat során dönt majd, mely ötletek kapjanak támogatást. Az ilyen közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak, és az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is. 

Az első forduló pályázatairól november 20-ig születik meg a döntés. Ezt a pályázatot összesen négy alkalommal hirdetjük meg: a mostani első ciklus után újabb pályázati lehetőség nyílik majd 2022. december 15 – 2023. január 15., 2023.március 15 –2023. április 15., végül 2023.június 15 – 2023.július 15. között. 

A pályázat részletes feltételei megtalálhatóak:
https://veszprembalaton2023.hu/blob/kislepteku-kozossegi-tamogatasok-programja-palyazati-kiiras.pdf

vehir.hu

További cikkek

Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.