Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
13°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
13°C

Október közepéig várják a helyi kulturális és közösségi élet felpörgetéséhez a pályázatokat

2022. szeptember 16. 11:42
Újabb közösségek csatlakozhatnak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz: ezúttal egy teljesen új koncepciójú pályázati sorozat nyílik meg a csatlakozott települések legkisebb közösségei számára. Összesen 4 alkalommal - elsőként október 15-ig - lehet pályázatot benyújtani a kulturális és közösségi élet felélénkítéséhez. A minipályázat villámgyors és egyszerű: különlegessége, hogy a nyertes pályázatokat önkéntes, lakossági zsűri választja ki.

A korábban megjelent tematikus felhívásokra beérkezett és elbírált pályázatok alapján már döntő részt összeállt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jövő évi programsorozata, amely színes kulturális forgatagot hoz Veszprémben és a csatlakozott 116 településen. A programsorozat teljessé tételéhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program most a régió helyi kis- és mikroközösségeinek csatlakozását is várja. A Minipályázatok elindításával egy olyan új pályázati modellt hozunk be Veszprém és a Bakony-Balaton régió életébe, amely több vonatkozásban is újszerű. Egyrészt igyekeztek a pályázatokra jellemző adminisztrációs terhet a lehető legalacsonyabban tartani, másrészt pedig a nyertes pályázatokról szóló döntést egy önkéntes alapon szerveződő zsűri kezébe adják, akik a közösségi döntéshozatal módszertana szerint döntenek. Olyan kisléptékű ötletekkel lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. Sokszor csak néhány százezer forint hiányzik ahhoz, hogy egy-egy régóta dédelgetett álmot megvalósítsunk, és pont ez a lépték az, amelyet sok más pályázatos program nem tud kezelni.

Az első fordulóban 2022. december 1. és 2023. március 31. között megvalósuló művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket várnak, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

A 350 ezer forint támogatásra egy egyszerű online űrlap kitöltésével lehet ezen a címen: https://veszprembalaton2023.hu/palyazat/minipalyazat-1-fordulo . A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert régiós, valamint online konzultációkkal is segíteni fogják. 

 

A helyszíni tanácsadás, konzultáció alkalmai:
szeptember 20. 16 óra – Balatonfűzfő, Fűzfőfürdői közösségi tér (József Attila u. 12.)
szeptember 22. 16:30 – Balatonfenyves, Községháza nagyterme (Kölcsey u. 27.)
szeptember 27. 16 óra – Vonyarcvashegy, Művelődési ház (Fő utca 64.)
szeptember 29. 16 óra – Szentantalfa, Faluház, (Kút u. 1-5.)

 

A pályázatokról újszerű módon, közösségi zsűrik döntenek majd, amelyekbe ugyancsak várjuk az önkénteses tagok jelentkezését a  https://veb2023.typeform.com/minipalyazat címen. A zsűri kellemes környezetben, Balatonszőlősön, egy érdekes és játékos folyamat során dönt majd, mely ötletek kapjanak támogatást. Az ilyen közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak, és az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is. 

Az első forduló pályázatairól november 20-ig születik meg a döntés. Ezt a pályázatot összesen négy alkalommal hirdetjük meg: a mostani első ciklus után újabb pályázati lehetőség nyílik majd 2022. december 15 – 2023. január 15., 2023.március 15 –2023. április 15., végül 2023.június 15 – 2023.július 15. között. 

A pályázat részletes feltételei megtalálhatóak:
https://veszprembalaton2023.hu/blob/kislepteku-kozossegi-tamogatasok-programja-palyazati-kiiras.pdf

vehir.hu
további cikkek
Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. tegnap 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.