2023. március 22.
//
Beáta névnap

Virágosításban még mindig élen jár Veszprém

2022. szeptember 24. 11:28
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.

Immár két évtizedes múltra tekint vissza a Virágos Veszprém mozgalom, melyet még a Lokálpatrióták kezdtek el Molnár Ernő elnök és Kavalecz Tibor társelnök vezetésével. A versenyt az utóbbi években már a Virágzó Veszprém Egyesület koordinálta a Lokálpatrióták segítségével, a tartalom azonban mit sem változott: tegyük minél szebbé, minél virágosabbá a veszprémi kiskerteket, balkonokat, teraszokat, s ezáltal a várost.

A város szépítésében pedig úgy látszik, szívesen vesznek részt a veszprémiek: a pénteki díjátadón közel 50 díjat és emlékplakettet adtak át, külön megköszönve azok munkáját, akik a kezdetektől fogva vesznek részt a mozgalomban.

A versenyben ezúttal is külön kategóriát képeztek a kertes házak, a magas tömbházak és a társas házak erkélyei, valamint a tömbházak előkertjei, ami alapján nyolcan vehettek át fődíjat, illetve egy esetben különdíjat.

Az elismeréseket Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester adta át. A városvezető köszöntőjében megjegyezte, köszönet jár mindazoknak, akik részt vesznek a mozgalomban, hiszen egy kezdeményezést vagy akár egy kisközösséget húsz éven keresztül egyben tartani hatalmas kihívás, ami rengeteg energiát igényel. Ám nem csak az alapítók részéről, hiszen a verseny sikeréhez egyszerre van szükség a vezetőkre, akik irányt mutatnak, és azokra a veszprémiekre, akik tartalommal töltik meg a mozgalmat. És akik ahhoz is hozzájárulnak, hogy a várost legalább olyan minőségben, de még inkább jobban adjuk át az utódoknak, mint ahogy megörököltük az elődöktől. Mert az önkormányzat csak a kereteket tudja megadni azáltal, hogy fejleszti az infrastruktúrát, intézményeket újít meg, odafigyel a környezetre, de a felelősség legalább annyira az itt lakóké is, hogy jól lakják be a teret.

A polgármester szerint pedig ugyanerre a mentalitásra van szükség, hogy jövőre, az EKF évében is sikerre vigyük a programot: azon, hogy azt a veszprémiek örömként tudják-e megélni. „A mögöttünk hagyott húsz év év jó előkép, azt a reményt adja meg nekünk, hogy érdemes megszólítani a veszprémieket, mert hajlandóak tenni magukért, a közösségért, Veszprémért.”

Az emlékplakettekre Robozné Erődi Ildikó festőművész munkái kerültek, akinek októberben a Hangvillában nyílik kiállításaAz emlékplakettekre Robozné Erődi Ildikó festőművész munkái kerültek, akinek októberben a Hangvillában nyílik kiállítása

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.