2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Virágosításban még mindig élen jár Veszprém

2022. szeptember 24. 11:28
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.

Immár két évtizedes múltra tekint vissza a Virágos Veszprém mozgalom, melyet még a Lokálpatrióták kezdtek el Molnár Ernő elnök és Kavalecz Tibor társelnök vezetésével. A versenyt az utóbbi években már a Virágzó Veszprém Egyesület koordinálta a Lokálpatrióták segítségével, a tartalom azonban mit sem változott: tegyük minél szebbé, minél virágosabbá a veszprémi kiskerteket, balkonokat, teraszokat, s ezáltal a várost.

A város szépítésében pedig úgy látszik, szívesen vesznek részt a veszprémiek: a pénteki díjátadón közel 50 díjat és emlékplakettet adtak át, külön megköszönve azok munkáját, akik a kezdetektől fogva vesznek részt a mozgalomban.

A versenyben ezúttal is külön kategóriát képeztek a kertes házak, a magas tömbházak és a társas házak erkélyei, valamint a tömbházak előkertjei, ami alapján nyolcan vehettek át fődíjat, illetve egy esetben különdíjat.

Az elismeréseket Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester adta át. A városvezető köszöntőjében megjegyezte, köszönet jár mindazoknak, akik részt vesznek a mozgalomban, hiszen egy kezdeményezést vagy akár egy kisközösséget húsz éven keresztül egyben tartani hatalmas kihívás, ami rengeteg energiát igényel. Ám nem csak az alapítók részéről, hiszen a verseny sikeréhez egyszerre van szükség a vezetőkre, akik irányt mutatnak, és azokra a veszprémiekre, akik tartalommal töltik meg a mozgalmat. És akik ahhoz is hozzájárulnak, hogy a várost legalább olyan minőségben, de még inkább jobban adjuk át az utódoknak, mint ahogy megörököltük az elődöktől. Mert az önkormányzat csak a kereteket tudja megadni azáltal, hogy fejleszti az infrastruktúrát, intézményeket újít meg, odafigyel a környezetre, de a felelősség legalább annyira az itt lakóké is, hogy jól lakják be a teret.

A polgármester szerint pedig ugyanerre a mentalitásra van szükség, hogy jövőre, az EKF évében is sikerre vigyük a programot: azon, hogy azt a veszprémiek örömként tudják-e megélni. „A mögöttünk hagyott húsz év év jó előkép, azt a reményt adja meg nekünk, hogy érdemes megszólítani a veszprémieket, mert hajlandóak tenni magukért, a közösségért, Veszprémért.”

Az emlékplakettekre Robozné Erődi Ildikó festőművész munkái kerültek, akinek októberben a Hangvillában nyílik kiállításaAz emlékplakettekre Robozné Erődi Ildikó festőművész munkái kerültek, akinek októberben a Hangvillában nyílik kiállítása

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.