2022. december 8.
//
Mária névnap

Erős közösség formálódik az Egyetemvárosban

2022. szeptember 28. 10:54
Csupán a kezdő lökést kellett megadni és el is kezdett felépülni az Egyetemvárosban egy erős helyi közösség, ami hétvégén már megmutatta magát a városrészben szervezett Lombhullató pikniken.

Az Óvári Ferenc Baráti Kör tagjai fogalmazták meg az igényt, hogy sok másik városrészhez hasonlóan az Egyetemvárosnak is legyenek olyan közösségi eseményei, amelyeken változatos programok kíséretében találkozhatnak egymással az itt élő veszprémiek, miközben több generációnak is érdekes, interaktív programokat kínálnak a lakhelyüknek számító városrész parkjaiban.

Ez szombaton sikerült is, amikor megtartották a Lombhullató piknikre keresztelt rendezvényüket. Igaz, az első tervek szerint augusztus végén, majd szeptember elején tartották volna meg ugyanezt az eseményt, de akkor kétszer is közbeszólt az időjárás, így végül szeptember utolsó hétvégéjére csúszott a piknik, de a szervezők így sem voltak csalódottak, hiszen a Szent Mihály-napi rendezvények és a Háromkirályfi Napok mellett jól illeszkedett a hétvégi programdömpingjébe ez a városrészi esemény is.

A szervező Óvári Ferenc Baráti Kör egyébként kifejezetten azért jött létre, hogy Veszprém egyetemi városrészét felkarolja különböző közösségi események szervezésével, ezzel együtt a helyiek körében is erősítsék az összetartást.

Korábban már rendeztek a piknikhez hasonló programot, valamint olyan közösségi munkát is, amelynek keretében az Egry Úti Óvoda kerítését festették le a tagok.

A mostani alkalom viszont kizárólag a szórakozásról és kikapcsolódásról szólt. Portálunknak Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője beszélt arról, a baráti körrel együttműködve igyekeztek változatos foglalkozásokat kivinni az Egry ABC előtti parkba.

Ennek keretében és a fenntarthatóság jegyében például Várszegi Kata dizájnerrel közösen kerékpárgumiból lehetett készíteni különböző ékszereket, de sakkoktatás is szerepelt a programok között, ahogy az Irodalomtörténeti Társaság is készült felolvasással, itt kifejezetten a városrészhez kötődő kortárs helyi művészek szerzeményeiből is szemezgettek.

A visszajelzések alapján izgalmas programmal települt ki a Laczkó Dezső Múzeum is, ők például bemutatták azokat az Avar-kori leleteket is, amelyek szintén erről a környékről kerültek elő a föld mélyéről.

A piknikre több tucat helyi család látogatott ki, akik a képviselő elmondása alapján pozitívan fogadták a kezdeményezést és további igények fogalmazódtak meg a jövőre nézve hasonló programok szervezésére.

Csík Richárd elmondta azt is, erre a helyi igényre alapozva, valamint arra a civil összefogásra, ami most feléledni látszik az Egyetemvárosban – az Óvári Fernec Baráti Kör mellett a ProBono Veszprém és az Egry Baráti Kör civil szervezetek is aktívak a városrészben – a jövőben további közösségi akciókat terveznek, leghamarabb már a közelgő karácsonyi időszakban.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Hétfő délután a Hangvilla harmadik emeleti konferencia terme adott otthont az új lapszám bemutatásának. Egyúttal a Séd Könyvek negyedik kiadványát is ismertették.
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.