Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket

2022. szeptember 27. 15:38
Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

A rendszert kedden mutatták be egy sajtótájékoztató keretében. Porga Gyula polgármester emlékezetett: a közgyűlés 2017-ben fogadta el a város fenntartható mobilitási tervét, melynek egyik fontos kérdése a parkolás fejlesztése. Ebben sokat fejlődött a megyeszékhely: a jelenleg is zajló parkolóház-építések, valamint a 2023-ra a bútorgyár és a szikvíz-parkoló helyén kijelölendő megállóhelyek révén jövőre összesen ezerrel nő meg a belvárosban és közelében található parkolóhelyek száma. Ugyanakkor azt is meg kell oldani, hogy az autósok könnyen megtalálják ezeket a helyeket, hiszen

a belváros forgalmának 15 százalékát a parkolóhelyet kereső autósok adják.

Ha létezik egy okos rendszer, ami valós idejű adatok révén segít a forgalom irányításában, azzal ez a helyzet jelentősen javulhat.

Temesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros ZoltánTemesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a VEB 2023 Zrt. főtanácsadója megjegyezte: a város szerkezete, a terek szűkössége nem tesz lehetővé a most zajlóhoz hasonló léptékű parkolóhely-bővítést, így a meglévő lehetőségeket kell minél hatékonyabban kihasználni. Ezen a téren az Európa Kulturális Fővárosa program koordinátorai támogatandónak tartották a VKSZ Zrt. célkitűzéseit, az okos parkolási rendszer kiépítése így két lépcsőben, 90 és 290 millió forintos támogatással valósulhat meg. 

A rendszer működését Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vázolta. A városban 25 helyszínen 47 darab kamerából álló rendszert építenek ki, ezek a parkolóhelyek telítettségét figyelik és az ezzel kapcsolódó adatokat gyűjtik. A vezérigazgató megjegyezte: a kamerák nem gyűjtenek személyes adatokat, nem figyelik a rendszámokat, csak a szabad parkolóhelyek számát mérik fel. Ezeket az adatokat aztán igyekeznek az autósok hasznára fordítani: év elejéig LED-es tájékoztató táblákat helyeznek ki a város több pontján, ezek igazítják majd útba az elérhető parkolóhelyekre a sofőröket. Ezeket az adatokat akár olyan nagyobb szolgáltatók részére is rendelkezésre tudják bocsátani, mint a Google vagy a Waze, és készülnek saját fejlesztésű applikációik is, így a felhasználók a saját eszközeiken is nyomon tudják követni a parkolók telítettségét. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.