Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Az épületek a Föld és a Nap gyermekei

2022. október 4. 11:58
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.

1998 óta október 6-án ünnepeljük az építészet világnapját, felhívva a figyelmet a mindennapjainkat meghatározó épített környezetre. A Táncsics iskolában egy pár nappal korábban, kedden tartottak hagyományos szakmai napot ennek kapcsán, ahol Hajdúné Medgyesi Andrea igazgatónő arról beszélt, hogy az épületek egyediek, egyszeriek és megismételhetetlenek, ahogy Frank Lloyd Wrigt mondta, a Föld és a Nap gyermekei, ezek megalkotása pedig nagy öröm.

Megnyitó beszédében Brányi Mária alpolgármester sorra is vette, Veszprém esetében melyek azok igazán meghatározó építészeti alkotások, amelyek formálják a megyeszékhely arculatát és az itt élők mindennapjait. A város Európa legkorább óta lakott területei közé tartozik, több mint 6000 éve folyamatosan éltek itt emberek. A Jutasi út-Munkácsy úti körforgalom megépítésénél például egy rézkori település nyomai kerültek elő, de a vár rekonstrukciójánál is találtak az. i. e. 2. évezredből leleteket. A kora középkor, a 10. század öröksége ma is velünk „él”: a Szent György-kápolna, a Szent Mihály székesegyház, a Szűz Mária apácakolostor romjai a völgyben, később a Gizella-kápolna fémjelzi ezt a korszakot.

Építészeti vonatkozásban nagyon erős korszak volt a 18. század, amikor a püspöki kormányzóság és rengeteg barokk épület épült a várban, köztük a Dubniczay-palota, a Bíró-Giczey-ház, a Simoga-ház vagy a Fecskendőház, valamint a Fellner Jakab által megálmodott várbeli épületek. Az Óváros tér környezete és a Szabadság tér épületei már a 19. századot idézik meg, ahogy a Megyeháza és a Városháza is.

Rendkívüli korszaka volt Veszprémnek a 20. század eleje: ekkor épült meg Medgyaszay István tervei alapján a vasbeton szerkezetű Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház, emlékezetes a Bakonyi ház és természetesen a Viadukt is.

Bár a szocreál építészetről általában kevésbé jó véleménnyel vagyunk, nem panaszkodhatunk a Pannon Egyetem együttesére és az állatkert első épületeire sem.

De vannak meghatározó épületeink a közelmúltból is, ilyen a 2006 után elkészült Veszprém Aréna, a Hangvilla, az állatkert újabb fejlesztései, köztük az építészeti díjat is elnyert madárröpte és az elefántház, a megújult Kolostorok és Kertek, napjainkban pedig az északi iparterület közlekedésfejlesztése, a Zöldváros projekt beruházásai, a sportuszoda, a jövőben pedig a Püspökkert rehabilitációja hozhat fontos építészeti megoldásokat.

Példaértékű épületek ugyanakkor nemcsak a városunkban vannak, hanem például a Balatonnál – többek között erről is szó esett a szakmai nap előadásai között, akárcsak a veszprémi Várnegyed megújításáról, az állatkert Fejesvölgyi területének fejlesztéséről és az EKF infrastrukturális fejlesztéseihez kapcsolódó régészeti feltárásokról.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.