Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C

Közösségi kert hozza közelebb egymáshoz a lakókat

2022. október 10. 15:00
A Mester utcai játszótér mellett számos magaságyás díszíti a teret, hogy a lakók kedvükre kertészkedhessenek akkor is, ha éppen nincsen saját kertjük.

A közösségi kert részleteit a hétfőre összehívott sajtótájékoztatón ismertették. Virt Emese ötletgazda, valamint Kovács Áron önkormányzati képviselő számolt be arról, miként jutottak el az ötlettől a megvalósításig. Emese két évvel ezelőtt vetette fel, hogy jó volna létrehozni egy közösségi kertet, amelynek nem csupán az ültetés szempontjából lenne hozadéka, de összehozná a lakóközösséget is, valódi találkozási pont lehetne. Így hát a lakások lépcsőházaiban elhelyezték a felhívást, melyben igényelni lehetett magaságyást, méghozzá ingyen.

A közösségi kert gondozásakor generációk találkozhatnak, a kisgyerekeknek pedig külön élmény, hogy végig kísérhetik a zöldségek fejlődését. Emese kiemelte, a magaságyásokhoz szükséges zöld hulladék a város hulladéka, a trágyát is egy közeli telepről szállították, nem áruházak termékeit vásárolták drágán, hanem újrahasznosítottak helyi dolgokat.

Kovács Áron hozzátette, rögtön a magáénak érezte a kezdeményezést, nem is volt kérdés, hogy az ügy mellé álljon. Úgy véli, élet költözött a házak közé, hiszen a játszótéren kívül nem igazán volt a térségben találkozási pont. A tapasztalat az, hogy rendkívül nagy igény volt a kiskertekre, hiszen manapság az emberek egyre inkább elszigetelődnek egymástól.

A megvalósításhoz – mint finanszírozó - hozzájárult a VEB 2023 Zrt., a működtető pedig a VKSZ Zrt. volt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. tegnap 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. tegnap 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. 2024. július 17. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.