Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C

Egész Európán átívelő fenntarthatósági kísérlet részese lett Veszprém

2022. október 13. 13:04
Fontos feladat hárul Veszprémre, amely 18 másik európai várossal karöltve egy olyan kísérletbe kezdett bele, ahol az „öreg kontinens” települései megosztják egymással fenntarthatósági megoldásaikat és tapasztalataikat. Az együttműködés számos területre kiterjed, de a cél ugyanaz: felgyorsítani az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó törekvéseinek megvalósítását és ezek átültetését a városfejlesztési koncepciókba, valamint a mindennapi életbe. Négy részből álló cikksorozatunk első részében most egy nyereményjátékon keresztül még értékes utalványokkal is gazdagodhatnak azok, akik szem előtt tartják a fenntarthatóságot életükben.

A projekt a Globális Célok a Városokért nevet kapta, ebbe gyűjtötték össze és rendszerezték a projektben dolgozók azokat a területeket, amelyek fókuszba kerülnek az előttünk álló időben, és amelyeknél a városok egymás példáin keresztül segítik a többieket egy minél élhetőbb és környezeti, valamint társadalmi szempontból is fenntarthatóbb jövő megteremtésében. A Globális Célok a Városokért projekt élén az észtországi Tallin áll, de részt vesz benne többek közt Portugáliából Braga, Skóciából Glasgow, Görögországból Heraklion, összesen 19 település, köztük Magyarországról egyedüliként Veszprém.

2015-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta a globális fenntartható fejlődés 2030-ig történő elérésének új menetrendjét, amely 17 fenntartható fejlődési célt határoz meg. A kísérleti projekt komplex és kihívásokkal teli feladatot vállalt: a globális célok helyi elérésének, megvalósulásának útját keresi.

A 17 célból Veszprém 7 területet jelölt ki, amelyek itt Magyarországon, a Bakony és Balaton találkozásánál prioritást élveznek majd. Ezek a fenntartható városok és közösségek; a felelős fogyasztás és termelés; szárazföldi ökoszisztémák védelme; partnerség a célok eléréséért; egészség és jóllét; fellépés az éghajlatváltozás ellen; tiszta víz és alapvető köztisztaság.

Annak érdekében, hogy a projekt megvalósítása során felszínre kerülő tapasztalatok és innovatív megoldások megfelelő módon eljussanak a helyben élő, valamint más európai emberekhez is, Veszprémben és a többi résztvevő településen is munkacsoportokat alakítottak szakemberek részvételével, akik mederben tartják, és úgymond menedzselik a projekt eredményeit.

Veszprém nem indul rossz pozícióból, már ami a fenntarthatósági eszmék jelenlétét illeti az itt élők gondolkodásában. Erre jó példa Trokán Anna, színművésznő, pontosabban az, amit ő képvisel a mindennapokban akkor, amikor nem a színházban játszik közönség előtt.

„Mióta kisfiam megszületett sokkal komolyabban veszem ezt a kérdéskört. Ahogy minden mást is, hiszen ha gyereket vállalunk, igazából minden más is megváltozik. A jövőn szorongani azonban nem vagyok hajlandó. Én mindent megteszek, amit megtehetek, és igyekszek másokat is erre buzdítani, persze nem erőszakosan. Mindenki a saját háza táján tud tenni az ügyért, a világ vezetőit sajnos nem tudjuk befolyásolni. A legtöbb, amit megtehetünk, hogy mi pozitívan és aktívan állunk a kérdéshez.”

Trokán Anna és családjaTrokán Anna és családja

De, hogy pontosan milyen konkrétumra gondolt a veszprémi kötődésű színésznő, arról is nagyon gyorsan lerántja a leplet.

„Ami minden háztartásban megtehető: lekapcsolod a villanyt, nem pazarolod a vizet, például nem folyó vízzel mosogatsz, szelektíven gyűjtöd a szemetet. Ezek olyan dolgok, amelyekkel – ha néha kicsit bonyolultnak is tűnnek – szinte minden pillanatban tehetsz azért, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod. Egyáltalán nem kivitelezhetetlen dolgokról van szó. Mondjuk, jobban odafigyelsz arra, hogy mit vásárolsz. Ha mindenki naponta egynél többször gondolna erre, már tenne is valamit a környezetéért.”

A fenntarthatósági törekvésekre való odafigyeléssel most nem csak egy biztonságosabb jövő az, ami a veszprémiek szeme előtt lebeghet. A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően egy játékra is invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni arra a kérdésre, hogy

milyen aspektusai vannak a sokat emlegetett fenntarthatóságnak?

A helyes válasz az alábbi három megoldás egyike:

A) csak környezeti
B) környezeti, gazdasági, társadalmi
C) társadalmi és környezeti

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu
további cikkek
Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Közel háromezer veszprémi család élt az ingyenes LED-csere program lehetőségével, így pedig mindent összeadva 107 millió forintos megtakarítást sikerül elérni a megyeszékhelyen. Az eredményekről Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is bejelentette, hogy Veszprém ennek köszönhetően megkapta a Zöld bajnok oklevelet is. 2024. május 29. 18:09 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.