Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Virtuális májon, ultrahang-szimulátoron gyakorolhatnak a jövő orvosai

2022. október 14. 13:35
Modern oktatóközponttal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház. A Skill-laborban élethű körülményeket szimulálva gyakorolhatják az orvosok és az ápolók a betegek ellátását.

A Skill-labor kialakításához több mint kétszáz fajta, összesen 1069 darab eszközt szereztek be. Ezekkel az ápolási, szakellátási feladatok széles körét gyakorolhatják az újraélesztéstől az aneszteziológiai ellátáson át számos területen. Virtuális- és kiterjesztett-valóság megoldások révén élethű 3D virtuális modelleken ismerkedhetnek meg a hallgatók a különböző szervek anatómiájával, ultrahang-szimulátor segít a technika megértésében és elsajátításában. A főigazgató hangsúlyozta: a laborban a jelenkor legmodernebb eszközein tanulhatnak és gyakorolhatnak az egészségügyi dolgozók.

A fejlesztés egy országos projekt része – tudtuk meg Füredi Gábortól, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ vezetőjétől –, hiszen mindegyik megyei kórházban létrehoznak egy ilyen oktatóközpontot, összesen 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást felhasználva, melyből ötszázmilliót költöttek el Veszprémben. 

A labort csütörtökön avatták fel hivatalosan, noha a képzés már korábban megindult az oktatótérben. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a megyei kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy irányító intézményként (a megye öt kórháza tartozik a Csolnoky alá) az egészségügyi szakellátás mellett a tudományos és oktatási tevékenység szervezésében, a szakemberek képzésében is fontos feladatuk van. Akadémiájukkal nemcsak a rezidenseket érik el, hanem a továbbképzések révén saját és társintézményeik dolgozóit is. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az egészségügyi dolgozókat méltatta, akik az elmúlt években magányos hősként tartották a frontot, és miközben emberek ezrei, százezrei szenvedtek, addig ők dolgoztak – akár a saját egészségüket is kockáztatva – embertársaikért. Az egészségügy megbecsültsége nemcsak gazdasági kérdés, hanem morális is, a társadalom intelligenciájának fokmérője – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy Magyarország hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, hasznos célokat valósít meg általuk, olyanokat, amik valóban előreviszik az országot. A Skill-labor, amelyben a kutatás, az oktatás és az egészségügy talál egymásra, lehetőséget ad a jelen tapasztalt orvosainak és ápolóinak arra, hogy tudásukat magas színvonalon adják tovább, a jövő nemzedék egézségügyi dolgozói pedig felkészülten léphessenek a betegek ágyai mellé.

A beszédeket és rövid szakmai előadásokat követően a jelenlévők bejáráson ismerhették meg a labort.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.