Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Virtuális májon, ultrahang-szimulátoron gyakorolhatnak a jövő orvosai

2022. október 14. 13:35
Modern oktatóközponttal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház. A Skill-laborban élethű körülményeket szimulálva gyakorolhatják az orvosok és az ápolók a betegek ellátását.

A Skill-labor kialakításához több mint kétszáz fajta, összesen 1069 darab eszközt szereztek be. Ezekkel az ápolási, szakellátási feladatok széles körét gyakorolhatják az újraélesztéstől az aneszteziológiai ellátáson át számos területen. Virtuális- és kiterjesztett-valóság megoldások révén élethű 3D virtuális modelleken ismerkedhetnek meg a hallgatók a különböző szervek anatómiájával, ultrahang-szimulátor segít a technika megértésében és elsajátításában. A főigazgató hangsúlyozta: a laborban a jelenkor legmodernebb eszközein tanulhatnak és gyakorolhatnak az egészségügyi dolgozók.

A fejlesztés egy országos projekt része – tudtuk meg Füredi Gábortól, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ vezetőjétől –, hiszen mindegyik megyei kórházban létrehoznak egy ilyen oktatóközpontot, összesen 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást felhasználva, melyből ötszázmilliót költöttek el Veszprémben. 

A labort csütörtökön avatták fel hivatalosan, noha a képzés már korábban megindult az oktatótérben. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a megyei kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy irányító intézményként (a megye öt kórháza tartozik a Csolnoky alá) az egészségügyi szakellátás mellett a tudományos és oktatási tevékenység szervezésében, a szakemberek képzésében is fontos feladatuk van. Akadémiájukkal nemcsak a rezidenseket érik el, hanem a továbbképzések révén saját és társintézményeik dolgozóit is. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az egészségügyi dolgozókat méltatta, akik az elmúlt években magányos hősként tartották a frontot, és miközben emberek ezrei, százezrei szenvedtek, addig ők dolgoztak – akár a saját egészségüket is kockáztatva – embertársaikért. Az egészségügy megbecsültsége nemcsak gazdasági kérdés, hanem morális is, a társadalom intelligenciájának fokmérője – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy Magyarország hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, hasznos célokat valósít meg általuk, olyanokat, amik valóban előreviszik az országot. A Skill-labor, amelyben a kutatás, az oktatás és az egészségügy talál egymásra, lehetőséget ad a jelen tapasztalt orvosainak és ápolóinak arra, hogy tudásukat magas színvonalon adják tovább, a jövő nemzedék egézségügyi dolgozói pedig felkészülten léphessenek a betegek ágyai mellé.

A beszédeket és rövid szakmai előadásokat követően a jelenlévők bejáráson ismerhették meg a labort.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. ma 13:49 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. ma 11:17 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. ma 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. tegnap 23:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.