Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Herend is hozzáad a jövő filmes generációjához

2022. október 19. 10:47
Még épp csak befejezte az egyetemet, de máris bezsebelt egy rangos díjat: a herendi Nagy Kálmán Az utca másik vége című diplomafilmjével a Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be, később pedig a berlini First Steps díját is elhozta alkotásáért.

A gyerekkori zaklatás klasszikus esete: a 10 éves Ábelt megtámadja osztálytársa, Bence az iskolában, ezért az apja úgy dönt, ideje meglátogatni a fiú szüleit és elbeszélgetni velük, hogy véget vessen a zaklatásnak. A beszélgetés azonban nem várt fordulatot hoz, más megvilágításba helyezve a zaklató helyzetét is, a végére pedig apa és fia komoly erkölcsi dilemma elé néz.

Így foglalható össze Nagy Kálmán rövidfilmjének története, melyet tavaly nyáron forgattak Úrkúton és környékén, s a főszerepekben többek között Nagy Zsolt és Lipták Katalin Jeanne, valamint Sáfrány Ágoston látható. A herendi fiatalembernek nem ez az első filmes próbálkozása, a város közössége több alkotását is láthatta már, hiszen 14-15 éves kora óta lelkesen forgat. A legsikeresebb azonban kétségtelenül ez lett: Az utca másik vége tulajdonképpen a Bécsi Filmakadémián végzett tanulmányainak megkoronázása, a 22 perces diplomafilmet először itt vetítették le tavaly decemberben, aztán rögtön a Szarajevói Filmfesztiválon debütált idén augusztusban, melynek fókuszában kifejezetten a dél- és kelet-európai filmes alkotások állnak.

Nemrégiben aztán jelölték a berlini First Steps (Első lépések) díjára: a rendezvény a következő generációs alkotók filmjeire igyekszik felhívni a figyelmet, s német nyelvterületen ez a legrangosabb díj, amit egy diplomafilm elnyerhet. Ugyanakkor már a jelölés is nagy eredmény: a három jelöltet a szakmai zsűri több száz beérkezett pályamű közül választja ki, s közülük került ki három héttel ezelőtt a film győztesen.

Az alkotást múlt héten Herenden is levetítették a Pesovár Ernő Művelődési Házban, ahol Nagy Kálmán köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki segítették útján és a forgatás során: szüleinek, akik osztoznak a filmezés iránti szenvedélyében, barátaink és ismerőseinek, akik a díszletépítésben, a cateringben, a fuvarozásban segítettek, s olykor szereplőként is feltűntek a filmben.

A fiatalember úgy fogalmazott, Az utca másik vége egy kicsit egy korszak lezárása is, a jövőben pedig szeretne a nagyjátékfilmek terén is szerencsét próbálni.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.