Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Herend is hozzáad a jövő filmes generációjához

2022. október 19. 10:47
Még épp csak befejezte az egyetemet, de máris bezsebelt egy rangos díjat: a herendi Nagy Kálmán Az utca másik vége című diplomafilmjével a Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be, később pedig a berlini First Steps díját is elhozta alkotásáért.

A gyerekkori zaklatás klasszikus esete: a 10 éves Ábelt megtámadja osztálytársa, Bence az iskolában, ezért az apja úgy dönt, ideje meglátogatni a fiú szüleit és elbeszélgetni velük, hogy véget vessen a zaklatásnak. A beszélgetés azonban nem várt fordulatot hoz, más megvilágításba helyezve a zaklató helyzetét is, a végére pedig apa és fia komoly erkölcsi dilemma elé néz.

Így foglalható össze Nagy Kálmán rövidfilmjének története, melyet tavaly nyáron forgattak Úrkúton és környékén, s a főszerepekben többek között Nagy Zsolt és Lipták Katalin Jeanne, valamint Sáfrány Ágoston látható. A herendi fiatalembernek nem ez az első filmes próbálkozása, a város közössége több alkotását is láthatta már, hiszen 14-15 éves kora óta lelkesen forgat. A legsikeresebb azonban kétségtelenül ez lett: Az utca másik vége tulajdonképpen a Bécsi Filmakadémián végzett tanulmányainak megkoronázása, a 22 perces diplomafilmet először itt vetítették le tavaly decemberben, aztán rögtön a Szarajevói Filmfesztiválon debütált idén augusztusban, melynek fókuszában kifejezetten a dél- és kelet-európai filmes alkotások állnak.

Nemrégiben aztán jelölték a berlini First Steps (Első lépések) díjára: a rendezvény a következő generációs alkotók filmjeire igyekszik felhívni a figyelmet, s német nyelvterületen ez a legrangosabb díj, amit egy diplomafilm elnyerhet. Ugyanakkor már a jelölés is nagy eredmény: a három jelöltet a szakmai zsűri több száz beérkezett pályamű közül választja ki, s közülük került ki három héttel ezelőtt a film győztesen.

Az alkotást múlt héten Herenden is levetítették a Pesovár Ernő Művelődési Házban, ahol Nagy Kálmán köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki segítették útján és a forgatás során: szüleinek, akik osztoznak a filmezés iránti szenvedélyében, barátaink és ismerőseinek, akik a díszletépítésben, a cateringben, a fuvarozásban segítettek, s olykor szereplőként is feltűntek a filmben.

A fiatalember úgy fogalmazott, Az utca másik vége egy kicsit egy korszak lezárása is, a jövőben pedig szeretne a nagyjátékfilmek terén is szerencsét próbálni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Jövő nyáron kiderül, hogy milyen Forma-1-es pilóta Brad Pitt Forma-1 Jövő nyáron kiderül, hogy milyen Forma-1-es pilóta Brad Pitt Nem Lewis Hamilton helyére érkezik a Mercedes-hez, hanem az APXGP istálló színeiben versenyzik majd Brad Pitt. Ez az a fiktív Forma-1-es csapat, ami a száguldó cirkuszról készülő mozifilm érdekében hoztak létre, a történet szerint pedig a hollywoodi színész egy veterán versenyzőt alakít majd az egyszerűen csak F1 címre hallgató moziban. A hétvégén már az első előzetest is láthatták a nézők. 2024. július 9. 19:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.