2023. január 30.
//
Martina névnap

Herend is hozzáad a jövő filmes generációjához

Még épp csak befejezte az egyetemet, de máris bezsebelt egy rangos díjat: a herendi Nagy Kálmán Az utca másik vége című diplomafilmjével a Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be, később pedig a berlini First Steps díját is elhozta alkotásáért.

A gyerekkori zaklatás klasszikus esete: a 10 éves Ábelt megtámadja osztálytársa, Bence az iskolában, ezért az apja úgy dönt, ideje meglátogatni a fiú szüleit és elbeszélgetni velük, hogy véget vessen a zaklatásnak. A beszélgetés azonban nem várt fordulatot hoz, más megvilágításba helyezve a zaklató helyzetét is, a végére pedig apa és fia komoly erkölcsi dilemma elé néz.

Így foglalható össze Nagy Kálmán rövidfilmjének története, melyet tavaly nyáron forgattak Úrkúton és környékén, s a főszerepekben többek között Nagy Zsolt és Lipták Katalin Jeanne, valamint Sáfrány Ágoston látható. A herendi fiatalembernek nem ez az első filmes próbálkozása, a város közössége több alkotását is láthatta már, hiszen 14-15 éves kora óta lelkesen forgat. A legsikeresebb azonban kétségtelenül ez lett: Az utca másik vége tulajdonképpen a Bécsi Filmakadémián végzett tanulmányainak megkoronázása, a 22 perces diplomafilmet először itt vetítették le tavaly decemberben, aztán rögtön a Szarajevói Filmfesztiválon debütált idén augusztusban, melynek fókuszában kifejezetten a dél- és kelet-európai filmes alkotások állnak.

Nemrégiben aztán jelölték a berlini First Steps (Első lépések) díjára: a rendezvény a következő generációs alkotók filmjeire igyekszik felhívni a figyelmet, s német nyelvterületen ez a legrangosabb díj, amit egy diplomafilm elnyerhet. Ugyanakkor már a jelölés is nagy eredmény: a három jelöltet a szakmai zsűri több száz beérkezett pályamű közül választja ki, s közülük került ki három héttel ezelőtt a film győztesen.

Az alkotást múlt héten Herenden is levetítették a Pesovár Ernő Művelődési Házban, ahol Nagy Kálmán köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki segítették útján és a forgatás során: szüleinek, akik osztoznak a filmezés iránti szenvedélyében, barátaink és ismerőseinek, akik a díszletépítésben, a cateringben, a fuvarozásban segítettek, s olykor szereplőként is feltűntek a filmben.

A fiatalember úgy fogalmazott, Az utca másik vége egy kicsit egy korszak lezárása is, a jövőben pedig szeretne a nagyjátékfilmek terén is szerencsét próbálni.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.
A hitványság koráról született könyv
A hitványság koráról született könyv
Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.