2022. december 6.
//
Miklós névnap

A polgármester közleménye az energiaválság kapcsán

2022. október 19. 11:52
Porga Gyula közleményében beszámol az eddigi intézkedésekről, valamint kéréssel is fordul a veszprémiekhez.

Az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli helyzetet teremtettek az energiapiacon Európában, így Magyarországon és Veszprémben is.

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk kollégáimmal, és a válság kezelésére felállított Energetikai Tanáccsal, hogy felmérjük, a gazdasági piacon tapasztalható áram és gáz drasztikus áremelkedése, milyen terheket ró városunkra, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk és megoldást találnunk.

A korábbi években ugyan sokat tettünk azért, hogy korszerűsítsük intézményeink energiaellátását és hőszigetelését, de a gáz- és a villanyáram árának kíméletlen emelkedése sosem látott lépésekre kényszerít bennünket.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, az energiahatékonyság érdekében 7728 lámpatestet cserélünk takarékosabbra - az októberi közgyűlésen többek között erről is döntünk majd.

Arról is határoztunk, hogy a szociális intézmények lakóit, valamint a bölcsődéseket és az óvodásokat kiemelten kezeljük, a hőmérséklet korlátozása a számukra kijelölt épületekben semmiképp nem jöhet szóba.

A városnak extra pénzeket hozó Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként igyekszünk a kulturális intézményeket működtetni, ameddig csak lehet, de esetükben is elkerülhetetlen az energiatakarékossági lépések bevezetése, a létesítmények kihasználtságának felülvizsgálata, a nyitvatartási idő leszűkítése.

Azonnali intézkedésként elrendeltük a városházán és az önkormányzati cégeknél a hőmérséklet korlátozását és folyamatos ellenőrzését. Korlátoztuk a nagyfogyasztású irodai gépek használatát, és döntöttünk az ügyfélszolgálati helyiségek csökkentéséről.

Előzetes számításaink azt mutatják, hogy a fentebb említett energiamegtakarítási intézkedésekkel sem tudjuk költségeinket a kívánt szintre csökkenteni.

A fentiek tükrében felkérem a hasonló helyiségigényű városi sportegyesületek, civil szervezetek vezetőit, hogy egyeztessenek egymással, és törekedjenek a városi, iskolai és egyetemi létesítmények kihasználásra oly módon, hogy minden klubban biztosított maradjon a megkezdett munka, tevékenység!

Felkérem a városban működő magáncégek vezetőit is, vizsgálják meg, akadnak-e olyan megfelelő hőmérsékletű tereik, termeik, amelyet fel tudnak ajánlani kulturális, sport vagy egyéb célú használatra!

Az Energetikai Tanács a jövő héten ismét ülésezik, amikor többek között azt is megvizsgálja, hogy kiemelten a fűtési időszakra vonatkozóan, milyen korlátozó intézkedésekre kényszerülünk még.

Tisztelt Veszprémiek!

Városunk a legnehezebb időkben mindig bizonyította rátermettségét, és a közösségi összefogás erejét.

Sajnos a mai energiaárak mellett finanszírozhatatlan a megszokott életszínvonalunk, a gazdasági piac normalizálódásáig meg kell találnunk a megoldásokat arra, hogy miként csökkentsük az energiafelhasználásunkat.

Ebben a munkában valamennyi veszprémi kreativitására, javaslatára, együttműködésére számítunk!

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

vehir.hu

További cikkek

Sílécet a Háncs utcából!
Sílécet a Háncs utcából!
Hat éve működik a Síbörze Veszprém a megyeszékhelyen. Az a kis garázsvállalkozás, aminek tulajdonosa, Rádai Ferenc azért dolgozik, hogy a sísportokban rejlő élményeket ne csak a felső osztály tagjai, hanem széles körben is élvezhessék az emberek. A bolt most új helyre költözött, a garázsfeeling megszűnt, viszont az ő elhivatottsága és az általa nyújtott szolgáltatások mit sem változtak.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.