Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Tenk Tamás kapta a Cholnoky-díjat

2022. október 25. 12:17
A Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyásza és neonatalógus szakorvosa több mint két évtizede segíti az új- és koraszülött babák intenzív ellátását.

Ez a szakterület nemcsak orvosszakmai szempontból, a műszaki tudás tekintetében jelent komoly kihívást, de az emberi oldalt tekintve is.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház intézményvezető főigazgatója a díjazottat méltatva elmondta: a koraszülöttek, újszülöttek intenzív ellátása hatalmas fejlődésen ment keresztül napjainkra. A 19. században ezt a feladatot még alapvetően a szülészorvosok és a gyermekorvosok látták el, ám már ekkor megjelent az inkubátor őse, melyet egy orosz orvos talált fel. Hetven évvel ezelőtt aztán megszületett a koraszülöttek ellátására alkalmas szak, a neonatalógia, majd később a technológia rohamos fejlődése, az újszülöttekkel kapcsolatos információink bővülése, a speciális gyerekosztályok tették lehetővé, hogy egyre jobb eredményeket érjünk el például a koraszülöttek életben tartásában. Míg a 60-as években egy 1 kilogrammos újszülött életben maradási esélye 5% volt, mára ez 95%-ra nőtt. Így Magyarországon is elmondhatjuk, nagyon biztatóak az adatok és jelentősen csökkent a koraszülött halálozás.

A speciális technológiákon túl ez azonban még mindig elsősorban az orvosok hozzáállásán múlik. Ez a szakterület nemcsak orvosszakmai, hanem jelentős műszaki tudást, különleges emberi kvalitásokat, mély elhivatottságot és alázatot is megkövetel.

Dr. Tenk Tamás esetében, aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1998-ban, s azóta a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumában a Perinatális Intenzív Centrum főorvosa, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvosa, mindez egy személyben ötvöződik. Szervezi, irányítja, végzi azt a szerteágazó folyamatot, mely szükséges a babák sikeres kezeléséhez, életben maradásukhoz és felépülésükhöz. Jelen van a rizikószüléseknél, az életképesség határán születettek, vagy betegen világra jött kicsik intenzív ellátásánál. Mindemellett oktatja a fiatalokat, orvosokat, szakdolgozókat. Szakmai rendezvények rendszeres előadója, valamint több nemzetközi klinikai vizsgálat résztvevője. Szakmai elismertségét az is alátámasztja, hogy regionális neonatológus szakfelügyelői kinevezést kapott.

A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnökeként szervezi és maga is végzi a folyamatos ellátást biztosító mentőszolgálat munkáját. Így nem csak az intenzív neonatológiai ellátással nem rendelkező városi kórházakból biztosított a rászoruló kicsik speciális transzportja, hanem szükség esetén a veszprémi PIC-ből az országos központba juttatásuk is.

2022-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az orvostudomány területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként adományozta számára a Cholnoky-emlékdíjat.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.