Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Tenk Tamás kapta a Cholnoky-díjat

2022. október 25. 12:17
A Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyásza és neonatalógus szakorvosa több mint két évtizede segíti az új- és koraszülött babák intenzív ellátását.

Ez a szakterület nemcsak orvosszakmai szempontból, a műszaki tudás tekintetében jelent komoly kihívást, de az emberi oldalt tekintve is.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház intézményvezető főigazgatója a díjazottat méltatva elmondta: a koraszülöttek, újszülöttek intenzív ellátása hatalmas fejlődésen ment keresztül napjainkra. A 19. században ezt a feladatot még alapvetően a szülészorvosok és a gyermekorvosok látták el, ám már ekkor megjelent az inkubátor őse, melyet egy orosz orvos talált fel. Hetven évvel ezelőtt aztán megszületett a koraszülöttek ellátására alkalmas szak, a neonatalógia, majd később a technológia rohamos fejlődése, az újszülöttekkel kapcsolatos információink bővülése, a speciális gyerekosztályok tették lehetővé, hogy egyre jobb eredményeket érjünk el például a koraszülöttek életben tartásában. Míg a 60-as években egy 1 kilogrammos újszülött életben maradási esélye 5% volt, mára ez 95%-ra nőtt. Így Magyarországon is elmondhatjuk, nagyon biztatóak az adatok és jelentősen csökkent a koraszülött halálozás.

A speciális technológiákon túl ez azonban még mindig elsősorban az orvosok hozzáállásán múlik. Ez a szakterület nemcsak orvosszakmai, hanem jelentős műszaki tudást, különleges emberi kvalitásokat, mély elhivatottságot és alázatot is megkövetel.

Dr. Tenk Tamás esetében, aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1998-ban, s azóta a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumában a Perinatális Intenzív Centrum főorvosa, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvosa, mindez egy személyben ötvöződik. Szervezi, irányítja, végzi azt a szerteágazó folyamatot, mely szükséges a babák sikeres kezeléséhez, életben maradásukhoz és felépülésükhöz. Jelen van a rizikószüléseknél, az életképesség határán születettek, vagy betegen világra jött kicsik intenzív ellátásánál. Mindemellett oktatja a fiatalokat, orvosokat, szakdolgozókat. Szakmai rendezvények rendszeres előadója, valamint több nemzetközi klinikai vizsgálat résztvevője. Szakmai elismertségét az is alátámasztja, hogy regionális neonatológus szakfelügyelői kinevezést kapott.

A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnökeként szervezi és maga is végzi a folyamatos ellátást biztosító mentőszolgálat munkáját. Így nem csak az intenzív neonatológiai ellátással nem rendelkező városi kórházakból biztosított a rászoruló kicsik speciális transzportja, hanem szükség esetén a veszprémi PIC-ből az országos központba juttatásuk is.

2022-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az orvostudomány területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként adományozta számára a Cholnoky-emlékdíjat.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.