Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Újra offline keretek között rendezik meg a diabétesz világnapot

2022. október 28. 13:44
A november 5-ére tervezett világnapi programon többek között a cukorbetegség idegrendszeri vetületéről és az önellenőrzés fontosságáról is szó lesz.

2007 óta minden évben november 14-én tartják a diabétesz világnapot, felhívva a figyelmet a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára. A betegség világszerte ma már 425 millió embert érint – többségük 2-es típusú cukorbeteg, s 280 millióan ugyancsak a diabétesz előszobájában élnek. A páciensek száma itthon is több százezerre tehető.

Veszprém megyében 33 éve működik a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, akik évek óta szervezik a Vanderlich Egészségcentrummal közösen a világnapi programot. Ez az elmúlt két évben a Covid miatt online valósult meg: 2020-ban a betegedukáció volt a középpontban, tavaly pedig a terhességi diabéteszt járták körbe.

Idén végre ismét személyesen találkozhatnak az érintettek és azok, akik szeretnének tájékozottabbak lenni és megelőzni a betegség kialakulását november 5-én, a Hittudományi Érseki Főiskolán.

A rendezvény témája és szlogenje ezúttal Ismeretterjesztés a holnap védelmére, azaz rengeteg hasznos tudnivaló hangzik majd el az előadásokon, többek között a diabétesz idegrendszerre tett hatásairól, hiszen a cukorbetegség köztudottan gyakran jár együtt időskori demenciával, Alzheimer-kórral és Parkinson-kórral is. Emellett szó lesz az urológiai problémákról, az önellenőrzés fontosságáról, az egészséges étkezésről, valamint mozgásbemutatót tart a Vanderlich Mozgáscentrum, illetve egészséges falatkák, kiállítások és szűrővizsgálatok is várják a résztvevőket, többek közt olyan új találmánnyal, amely pár perc alatt kimutathatók fontos EKG eredmények. Érdemes lesz kitölteni a helyszíni kérdőívet is, amelyből kiderülhet, mennyire vagyunk kitéve a cukorbetegség kockázatának a felmenőink kórképe alapján.

Dr. Vándorfi Győző, az egyesület elnöke és az egészségcentrum ügyvezető igazgatója a programot hirdető sajtótájékoztatón elmondta, a 2010-es évekre Magyarországon is jelentősen megnőtt az új előfordulások száma, ami 2016-ra mintha megállt volna, sőt azóta egy kicsit csökkent is az új esetek száma. S bár jók az ellátási lehetőségek is, hiszen minden olyan gyógyszer, amely külföldön létezik, elérhető nálunk is, illetve a kormány részéről is nőtt a betegek támogatottsága, ugyanakkor a legfontosabb még mindig a megelőzés lenne.

A rendezvény támogatója Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki barátai érintettségén keresztül maga is tudja, mekkora sokkot jelent kezdetben, amikor kiderül, cukorbetegek vagyunk. Ugyanakkor hálásak lehetünk, hiszen a 33 éve létező egyesület azt is jelenti, van egy közösség, akikhez fordulni tudunk a bajban, akik információval szolgálnak és megnyugtatnak, segítenek a betegség menedzselésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.