Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Újra offline keretek között rendezik meg a diabétesz világnapot

2022. október 28. 13:44
A november 5-ére tervezett világnapi programon többek között a cukorbetegség idegrendszeri vetületéről és az önellenőrzés fontosságáról is szó lesz.

2007 óta minden évben november 14-én tartják a diabétesz világnapot, felhívva a figyelmet a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára. A betegség világszerte ma már 425 millió embert érint – többségük 2-es típusú cukorbeteg, s 280 millióan ugyancsak a diabétesz előszobájában élnek. A páciensek száma itthon is több százezerre tehető.

Veszprém megyében 33 éve működik a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, akik évek óta szervezik a Vanderlich Egészségcentrummal közösen a világnapi programot. Ez az elmúlt két évben a Covid miatt online valósult meg: 2020-ban a betegedukáció volt a középpontban, tavaly pedig a terhességi diabéteszt járták körbe.

Idén végre ismét személyesen találkozhatnak az érintettek és azok, akik szeretnének tájékozottabbak lenni és megelőzni a betegség kialakulását november 5-én, a Hittudományi Érseki Főiskolán.

A rendezvény témája és szlogenje ezúttal Ismeretterjesztés a holnap védelmére, azaz rengeteg hasznos tudnivaló hangzik majd el az előadásokon, többek között a diabétesz idegrendszerre tett hatásairól, hiszen a cukorbetegség köztudottan gyakran jár együtt időskori demenciával, Alzheimer-kórral és Parkinson-kórral is. Emellett szó lesz az urológiai problémákról, az önellenőrzés fontosságáról, az egészséges étkezésről, valamint mozgásbemutatót tart a Vanderlich Mozgáscentrum, illetve egészséges falatkák, kiállítások és szűrővizsgálatok is várják a résztvevőket, többek közt olyan új találmánnyal, amely pár perc alatt kimutathatók fontos EKG eredmények. Érdemes lesz kitölteni a helyszíni kérdőívet is, amelyből kiderülhet, mennyire vagyunk kitéve a cukorbetegség kockázatának a felmenőink kórképe alapján.

Dr. Vándorfi Győző, az egyesület elnöke és az egészségcentrum ügyvezető igazgatója a programot hirdető sajtótájékoztatón elmondta, a 2010-es évekre Magyarországon is jelentősen megnőtt az új előfordulások száma, ami 2016-ra mintha megállt volna, sőt azóta egy kicsit csökkent is az új esetek száma. S bár jók az ellátási lehetőségek is, hiszen minden olyan gyógyszer, amely külföldön létezik, elérhető nálunk is, illetve a kormány részéről is nőtt a betegek támogatottsága, ugyanakkor a legfontosabb még mindig a megelőzés lenne.

A rendezvény támogatója Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki barátai érintettségén keresztül maga is tudja, mekkora sokkot jelent kezdetben, amikor kiderül, cukorbetegek vagyunk. Ugyanakkor hálásak lehetünk, hiszen a 33 éve létező egyesület azt is jelenti, van egy közösség, akikhez fordulni tudunk a bajban, akik információval szolgálnak és megnyugtatnak, segítenek a betegség menedzselésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken.    ma 14:29 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. ma 14:16 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.